Jubileum wiki: alles wat je wil weten over LINDA.

LINDA. bestaat 20 jaar

LINDA. bestaat 20 jaar. Met het magazine, app en het online platform is LINDA. een van de populairste mediamerken in Nederland. In het kader van dit jubileum maakten wij deze LINDA.wiki. Alles wat je wilt weten over LINDA. en alles wat er is gebeurd in de afgelopen 20 jaar.

Wat is LINDA.?

LINDA. werd in september 2003 opgericht. Het blad is ontwikkeld door bladenmaker Rozemarijn de Witte. Zij bedacht een concept dat zich in het midden hield tussen traditionele vrouwenbladen en de special interest tijdschriften rondom mode en beauty. Linda de Mol werd benaderd om het blad een naam te geven. Er was in Nederland niet eerder een celebrity magazine. LINDA. werd gelanceerd als maandblad en werd later uitgebreid met een nieuwssite, een videoplatform, verschillende extensies, een festival, producten en een online magazine met premium content. LINDA. is een van de grootste vrouwenbladen van Nederland en Linda.nl een van de grootste online magazines.

Het eerste nummer van LINDA. magazine
Het eerste nummer van LINDA., van september 2003.

Wanneer is LINDA. opgericht?

De eerste LINDA. verscheen in september 2003. Het magazine werd uitgegeven door Mood for Magazines, een uitgeverij uit Naarden. De lancering van LINDA. ging gepaard met een grote marketingcampagne en ook Linda de Mol zelf had een actieve rol in de promotie van haar magazine. De lancering was een groot succes. De eerste uitgave was binnen een mum van tijd uitverkocht en werd herdrukt. Een jaar na de oprichting, in 2004, werd LINDA. verkozen tot ‘Tijdschrift van het Jaar’ en ontving daarvoor een Mercur.

Wie is de uitgever van LINDA.?

LINDA. was bij de lancering onderdeel van de uitgeverij Mood for Magazines. Mood for Magazines werd ook in 2003 opgericht door Rozemarijn de Witte. Zij verkocht in januari 2008 het overgrote deel van haar aandelen aan uitgeefconcern Sanoma. LINDA. werd in maart 2019 verkocht door Sanoma voor ruim 40 miljoen euro aan de huidige eigenaar: Talpa Network. Talpa Network is eigendom van John de Mol, de broer van Linda de Mol.

Wat is de oplage van LINDA.?

LINDA. heeft een totaal verspreide oplage van ruim 157.000 exemplaren (bron NOM, periode Q2 2022 t/m Q1 2023). Daarmee is LINDA.magazine de grootste vrouwenglossy van Nederland. De oplage van het magazine is hoger geweest. In 2017 lag deze het hoogst op bijna 233.500 exemplaren. Er wordt ook vaak gekeken naar het bereik. LINDA. bereikt met al haar extensies (zowel in print als digitaal) 2,5 miljoen gebruikers per maand (bron: grootste mediamerken van NL)

Wie is de hoofdredacteur van LINDA.?

Linda de Mol is de hoofdredacteur van LINDA. Deze functie deelt ze met anderen. Tot 2006 stond Rozemarijn de Witte als bladenmaker aan het hoofd van de redactie.
Vanaf 2008 was Jildou van der Bijl hoofdredacteur van LINDA. Van der Bijl werd in 2019 benoemd tot creatief directeur van LINDA. en Net5, tot januari 2023 toen ze na 17 jaar bij LINDA. vertrok.
Sinds de overname van LINDA. door Talpa in 2019, is Karin Swerink benoemd tot algemeen hoofdredacteur van LINDA.magazine. Adjunct-hoofdredacteur is Ellen Litz en Rianne Meijer is Chef Redactie. Ook verdiend wijlen Els Rozenbroek een vermelding, die als redacteur jarenlang de unieke toonzetting van LINDA. vormgaf.
Ook heeft Linda.nl een eigen hoofdredacteur. Jossine Modderman was digitaal hoofdredacteur tot 2019. Zij won in 2018 de Mercur voor Hoofdredacteur van het Jaar. Irene de Bel was tussen 2019 en 2022 hoofdredacteur van LINDA.nl. Marije Knevel van 2022 tot 2023 en nu heeft Lotte Bastiaansen als adjunct-hoofdredacteur de leiding over het online platform van LINDA.

Karin Swerink werkt nauw samen met Linda de Mol. Linda de Mol stond vrijwel altijd op de cover van het blad, behalve in december 2018. Toen stond ze haar plek af aan (niemand minder dan) Michelle Obama. En ook niet op een aantal edities in 2022 toen ze haar werkzaamheden had stilgelegd. Bij het uitkomen van de 200e LINDA. in 2021 zei Karin Swerink al: ‘Linda de Mol zal niet eeuwig op de cover blijven staan’.

LINDA voor de man met Gullit, L'HOMO en LINDA.man

Wat is LINDA.man?

De redactie van LINDA. heeft altijd ambitie gehad om ook een mannenblad te maken. Vooral omdat er uit lezersonderzoek telkens bleek dat mannen meelazen. GULLIT. was de mannelijke versie van LINDA. en werd uitgebracht in 2006. Ruud Gullit was de naamgever en persoonlijkheid achter de titel. Daarna werd de MATTHIJS. uitgebracht, met Matthijs van Nieuwkerk als persoonlijkheid. In 2008 volgde de DINAND. met zanger Dinand Woesthoff.
In 2016 verscheen het eerste nummer van LINDA.man, het jaarlijkse tijdschrift voor mannen. Hoofdredacteur van LINDA.man was Iebele van der Meulen. Nog steeds werd iedere editie gekozen voor een bekende persoonlijkheid, nu als gasthoofdredacteur. Waldemar Torenstra was in 2016 de eerste gasthoofdredacteur van LINDA.man. In 2017 was dat Johnny de Mol en in 2018 was Beau van Erven Dorens de laatste gasthoofdredacteur van LINDA.man.

Wat is L’HOMO.?

L’HOMO. is een blad dat in april 2009 is opgericht door de makers van LINDA. De glossy richtte zich in eerste instantie op een doelgroep van voor homoseksuele mannen. Voor het eerste nummer koos de redactie voor Arie Boomsma als model. Dat bracht veel controverse met zich mee omdat Boomsma als presentator bekend stond om zijn christelijke geloof. Hij werd naar aanleiding van de cover bij de EO ontslagen. Controversieel waren ook de coverfoto’s met een tongzoenende Jan Versteeg en Thijs Römer (beide hetero-mannen). Sinds 2019 is L’HOMO. zich ook gaan richten op de gehele LHTBQI+-gemeenschap. L’HOMO. werd één keer per jaar uitgegeven. De hoofdredacteur van L’HOMO. was Iebele van der Meulen. In 2021 kondigde L’HOMO. aan voorlopig te stoppen met het uitbrengen van het blad omdat het lezersaantal de jaren ervoor sterk aan het teruglopen was.

Wat is LINDA.meiden?

De eerste LINDA.meiden kwam uit in juli 2012. De kerndoelgroep van LINDA.meiden ligt tussen de 18-28 jaar, LINDA.Meiden richt zich op de lezeres die zich thuisvoelt bij de tone of voice en de beeldtaal van LINDA., maar die zich niet altijd herkent in onderwerpen als opvoeden of scheiden. Het idee is ontstaan vanuit de vraag van jonge lezeressen. Yara Michels was sinds 2017 de hoofdredacteur van LINDA.meiden, Michels zorgde voor een stijging van de oplage in een tijd waarin jongeren steeds minder lezen. LINDA.meiden werd uitgeroepen tot Cross Media Merk van het Jaar 2019 bij de Cross Media Awards 2019.
Yeliz Çiçek begon op 1 januari 2021 als hoofdredacteur van LINDA. meiden en maakte in 2022 de overstap naar Vogue. Mandy Woelkens is de huidige hoofdredacteur. LINDA.meiden verschijnt 6 keer per jaar en heeft een oplage van ruim 45.000 exemplaren (bron: NOM, Q2 2023).
De eerste cover van LINDA.loves

Wat is LINDA.Loves?

LINDA. heeft nog meer extensies gehad. LINDA. lanceerde in 2007 LINDA.wonen, een glossy over interieur en woontrends. In 2009 werd LINDA.mode gelanceerd, dit magazine was helemaal gericht op mode. Beide extensies verschenen twee keer per jaar. In het voorjaar van 2019 zijn de laatste LINDA.mode en LINDA.wonen edities gemaakt. Eind 2019 kwam de redactie met een nieuw concept: LINDA.loves. Deze special verving LINDA.mode en LINDA.wonen. De glossy is een lifestylegids van de makers van LINDA. Bomvol mensen, mode, spullen, adressen, tips, tricks en tafelen. LINDA.loves gaat ook over hebben, houden, doen en wegdoen. Geproduceerd onder hoofdredactie van Linda de Mol en Karin Swerink.

Wat is LINDA.nl?

Het digitale platform van LINDA. werd in september 2013 gelanceerd als LINDAnieuws.nl. Het is een online omgeving waar de oudere digitale platforms LINDA.nieuws en LINDA.tv samenkomen. Sindsdien is LINDA.nl uitgegroeid tot een groot digitaal platform, voor je dagelijkse dosis nieuws, lifestyle & persoonlijke verhalen. Waar je alles vindt en leest wat voor vrouwen interessant en van belang is. LINDA.nl heeft een uniek bereik van 1,6 miljoen en gemiddeld bijna 5 miljoen gebruikers per maand (site en app) en 24 miljoen page views. In augustus 2023 werd (achter de schermen) LINDA. digitaal verder uitgebouwd. Op dit moment is er voor de abonnees digitale premium content beschikbaar dit wordt gefaseerd uitgebouwd naar digitale abonnementen.

LINDA. heeft als mediamerk altijd voorop gelopen in de digitale ontwikkeling, met de oprichting van LINDA.nieuws, als eerste nieuwssite in Nederland, speciaal gericht op vrouwen. Linda.nieuws bracht online berichten in een combinatie van hard nieuws en celebrity gossip (‘Van Syrië tot Sylvie’). In 2012 verscheen LINDA. op Instagram. In 2015 werd LINDA.tv gelanceerd. Dat was een app en een website waarop gebruikers naar video’s konden kijken, gemaakt door de LINDA.-redactie en aangevuld met gecureerd videomateriaal, met onder andere vlogs en tv-series.
De digitale activiteiten van LINDA. zijn natuurlijk ook te vinden op social media. Het merk heeft over verschillende kanalen ruim 1,4 miljoen volgers. LINDA. maakt ook podcasts en videoseries/documentaires, zoals Linda’s Kankerverhaal. Een vlog van Linda Hakeboom die werd gediagnostiseerd met borstkanker en dit hele traject vastlegde. De serie kreeg in 2021 een Televizier-Ster voor Beste Online-Videoserie.
LINDA. lanceert een eigen lijn met woonaccessoires.

Wat brengt LINDA. nog meer op de markt?

De makers van LINDA. zitten niet stil. Ze maken ook tijdschriften op maat voor andere merken, zoals voor HEMA (dit najaar de 3e keer) en een modeblad voor Bol.com. Altijd in de herkenbare look & feel van LINDA. LINDA. heeft ook eigen producten op de markt. Als onderdeel van LINDA.loves werd in maart 2021 een collectie woonaccessoires gelanceerd, die uitsluitend bij de Albert Heijn verkocht werd. Ook zijn er seksspeeltjes te koop via de LINDA.nl shop. LINDA. lanceerde in april 2023 een eigen speciaalbier samen met Grolsch, dat in een gelimiteerde oplage te koop was. Dit speciaalbier (blond!) was een ludieke actie om het 20 jarig jubileum te vieren.

Hoe kwam LINDA. in het nieuws?

LINDA. nummer 193, zomer 202 Cover met Linda de Mol in BikiniLINDA. is succesvol en populair en dan geldt: hoge bomen vangen veel wind. Geregeld staat het merk in de schijnwerpers en krijgt het aandacht in de media. Het is ondoenlijk om volledig te zijn in de lijst met publieke reuring en hier en daar een rel. Dus hier enkele voorbeelden:

  • LINDA. kwam in 2010 in het nieuws vanwege een bijzondere wervingsactie. Nieuwe abonnees konden bij het afsluiten van een abonnement kiezen uit een gratis tas, of een nacht met een gigolo. Deze actie leidde zelfs tot kamervragen, waarin ter discussie stond of de actie een aanzet was tot prostitutie.
  • In februari 2017 schrijft Linda de Mol in haar voorwoord dat er wel wat kilo’s af mogen na een lage winter. LINDA.lijnt wordt gelanceerd en 77.000 vrouwen doen met Linda mee.
  • Voor het themanummer over body positivity verschijnt Linda de Mol in de zomer van 2020 in een bikini op de cover. Ze krijgt enorm veel reactie en aandacht in de pers. Tussen de reacties ook de vraag of haar foto is bewerkt? Op Linda.nl verschijnt een statement waarin De Mol iedereen bedankt voor de positieve reacties en benadrukt dat er niet gephotoshopt is.
0 replies on “Jubileum wiki: alles wat je wil weten over LINDA.”