Training: Grip op Crossmedia

Alle trainingen van Bladendokter Academie zijn nu online te volgen

Hoe geef je crossmediale werkprocessen vorm? In de training komen verschillende aspecten van de moderne uitgeefpraktijk aan bod. Van de organisatie van een crossmediale redactie en workflow, tot de inzet van social media, content atomisatie tot het maken van een crossmediale publicatie- en distributieschema’s en kalenders.

De training Grip op Crossmedia is speciaal ontwikkeld voor print redacties die meer online willen gaan werken, online redacties die een efficiëntieslag willen bereiken in hun werkproces en en organisaties die steeds meer content inzetten voor marketing doeleinden. De training wordt in company. 

Waarom een crossmediale workflow?

Vergelijk jouw redactie eens met de volgende vergelijking. Zijn jullie een jazzband? Houden jullie van improviseren? Wordt elk optreden voorafgegaan door een kort overleg en modderen jullie verder lekker wat aan? Of is jouw redactie een klassiek orkest? Je spreekt af welke partituur er wordt voorgedragen, en ieder lid weet precies wat hij of zij moet doen. Dat laatste is natuurlijk een wenselijke situatie. Met goede werkprocessen loopt de crossmediale workflow gesmeerd en dat komt de werksfeer, de kwaliteit van de content en de motivatie binnen het team ten goede.

Productie- en distributieschema’s

Een goed lopende redactie werkt met vaste formats, crossmediale publicatieschema’s en contentkalenders. Dat zijn processen waarin alle content die een redactie gaat produceren, staat vastgelegd in vorm, functie en frequentie. Op het laatste moment wordt daar de juiste inhoud bij gezocht. Voor het plannen van artikelen in tijdschriften en kranten is een dergelijke redactionele kalender of ‘plank’ heel gebruikelijk. Ook voor publicaties online en op social media moet zo’n manier van plannen gemeengoed worden.

Content Atomisatie

Veel (online) redacties zitten in een vast patroon van produceren en publiceren. Maar er is meer. Via een systeem van Content Atomisatie worden grotere contentproducties in delen (atomen) aan de doelgroep aangeboden op verschillende momenten en via allerlei verschillende kanalen. Zo haal je als redactie het maximale uit je content, optimaliseer je bereik en engagement.

Redactionele workflow

Bij een goed crossmediaal werkproces hoort ook een heldere taakverdeling. Online redacties moeten zich met meer zaken bezighouden, dan alleen de productie en publicatie van content. Ook de promotie en de analyse ervan is belangrijk. Welke disciplines heb je nodig om stevig in te zetten in een nieuwe en social manier van communiceren en hoe organiseer je dat?

Inhoud van de cursus

De training bevat theorie, praktische voorbeelden en oefeningen. De training duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur (kan een half uurtje uitlopen). Deze hoofdonderwerpen worden behandeld:

 • Ontwikkelingen in het medialandschap
 • Team en werkzaamheden crossmediale redactie
 • Werken met crossmediale formats
 • Hoe werkt Content Atomisatie?
 • Hoe maak je vaste productie- en distributieschema’s?
 • Komen tot een crossmediale contentkalender
 • Inzicht in tools voor plannen en samenwerken

Kosten training Grip op Crossmedia

De training wordt in company gegeven aan groepen en wordt op verzoek aangepast aan de thematiek of uitdagingen van de redactie of uitgeverij. De kosten bedragen €2.150 voor een hele dag (inclusief verschillende oefeningen en workshop-elementen) en €1.250 voor een halve dag (zonder workshop), exclusief BTW, reiskostenvergoeding en eventuele kosten voor zaalhuur of catering. Deelnemers krijgen achteraf een handout met de belangrijkste sheets (digitaal per pdf).

Content Playbook

De training is gebaseerd op theorieën uit het boek: Content Playbook, geschreven door Carolien Vader. Via deze link kun je het boek: Content Playbook bestellen. Daarin staat de theorie van de training nog eens goed omschreven. Aankoop van het boek is niet verplicht, maar levert wel goed leesvoer op voorafgaand en na afloop van de training.

  Training crossmedia op 15 maart 2023

  0 replies on “Training: Grip op Crossmedia”