Training AI op de redactie

Chat GTP op de redactie

Bladendokter organiseert een training: AI op de redactie. Artificiële intelligentie wordt steeds beter in het genereren van tekst, beeld, audio en video. Hoe ga je daar als redactie mee om? Zet je AI in om content te maken? Of is het een hulpmiddel voor menselijke contentmakers? Deze training is een introductie tot de wereld van AI en leert redacteuren de kansen en de risico’s van AI.

Waarom een training over AI voor redacties?

Er is veel discussie over artificiële intelligentie en de ongelofelijke snelheid waarmee AI content steeds beter wordt. Uit onderzoek blijkt dat 75% van ondervraagde uitgevers (wereldwijd) al AI gebruikt in meer of mindere mate. Toch lopen de meningen over AI nogal uiteen. De een is bang dat AI redacteuren, illustratoren en fotografen op termijn zal vervangen, terwijl de ander AI al gebruikt in de dagelijkse praktijk als handige redactionele ondersteuning.

De vraag is niet óf je AI moet gebruiken op de redactie. Daar ga je zelf over. Deze training is bedoeld om kennis te maken met de kansen en bedreigingen rondom artificiële intelligentie, zodat je op de redactie goed in staat bent om te kiezen om AI wel of juist niet te gebruiken.

Een kennismaking met AI tools en prompts

Tijdens de training leer je verschillende AI tools kennen en ga je experimenteren met het generen van tekst en beeld. Je leert wat prompts zijn en hoe je op een betere manier kunt ‘converseren’ met AI, zodat de tool beter zijn ingesteld om jouw verzoek uit te voeren. In de training geven we een handig overzicht van de verschillende tools die redacties nu ter beschikking staan.

AI voor redactionele ondersteuning

Ook besteden we tijdens deze training aandacht aan de redactionele ondersteuning voor redacties door AI. Denk aan het SEO optimaliseren van artikelen, het checken op spelfouten, het maken van koppen en samenvattingen (bijvoorbeeld voor de nieuwsbrief). Ook kijken we hoe je AI kunt gebruiken voor beeld: zoals het maken van beeldbriefings voor fotografen en illustratoren en bewerken van foto’s en illustraties en het genereren van video op basis van tekst.

AI op de redactie: kansen en bedreigingen

De insteek van de training is dat AI een goed hulpmiddel kan zijn voor redacteuren, beeldredacteuren en eindredacteuren. Het laten schrijven en publiceren van AI gegenereerde content s niet zonder risico’s. Tijdens de training bespreken we een aantal spraakmakende zaken, veelvoorkomende fouten en de risico’s in relatie tot auteursrecht.

Voor Wie?

De training is gemaakt voor mediaprofessionals die op een redactie of in de communicatie werkzaam zijn. Journalisten, redacteuren, beeldredacteuren, eind- en hoofdredacteuren. De training focust zich vooral op de dagelijkse praktijk op de redactie. Maar ook voor uitgevers die in AI geïnteresseerd zijn, zijn welkom.

Inhoud van de training over AI

We hebben een vol programma met veel praktische voorbeelden en cases. Ook is er ruimte om zelf te ervaring op te doen met verschillende tools. Na de training zul je met veel kennis en inspiratie de deur uit gaan om daarna zelf op de redactie aan de slag te gaan met AI. De training beslaat een dag en duurt van 10.00 tot 16.30 uur. De volgende onderwerpen komen aan bod:

• Korte introductie tot artificiële intelligentie
• Voorbeelden in de dagelijkse praktijk
• Chat GPT en het werken met prompts
• Chat GPT best practises: SEO, koppen en correcties
• Chat GPT worst practises: fouten in artikelen en auteursrechtsschendingen
• AI en beeld: Werken met Midjourney
• AI in Adobe photoshop en illustrator
• AI in audio en gebruik bij podcast
• AI en video
• Google Gemini

Nodig voor de AI training

Voor de training is het handig als je beschikking hebt over een laptop, zodat je zelf kunt ervaren hoe het is om met AI te werken. Daarvoor is het handig als je vast een account aanmaakt op de chatomgeving van Discord en een gratis abonnement afsluit met ChatGPT via openai.com.

Praktische informatie

De training vindt plaats op dinsdag 4 juni in Amsterdam. In september herhalen we de training. De training duurt van 10.00 uur tot 16.30 en is inclusief lunch en een naslagwerk met praktische gegevens om te delen met collega’s. Redacteuren kunnen zich individueel inschrijven. De kosten voor deelname bedragen 325,- (exclusief btw) per persoon.

In company training met collega’s

De training wordt ook in company gegeven, bijvoorbeeld als teambuilding. Dat kan op locatie in Nederland of België. De training wordt dan aangepast aan specifieke vragen vanuit de opdrachtgever of speelt in op het redactionele umfeld van de titel. Kosten voor de Training AI op de redactie bedragen: €2.150,- met een minimum aantal van 5 personen en een maximaal aantal deelnemers van 20 personen. Dit om ook de praktische oefeningen werkbaar te houden. De kosten zijn exclusief BTW, reiskostenvergoeding en eventuele kosten voor zaalhuur en catering.

    0 replies on “Training AI op de redactie”