Podcast: Laurens Vreekamp over AI in media en journalistiek

Laurens Vreekamp schreef het boek The Art of Ai over Ai in de media en journalistiek

Technologie verandert onze samenleving. Ook in de media en de journalistiek doen Artificiële intelligentie (AI) en Machine Learning hun intrede. Kunnen computers een deel van de creativiteit in ons vak overnemen? Het antwoord is ja. Daarover schreef Laurens Vreekamp, samen met Marlies van der Wees het boek: The Art of AI.

AI is een hot topic. De mogelijkheden zijn eindeloos en via machine learning wordt technologie ook steeds slimmer. AI is een verzamelnaam voor tools die op sommige redacties al wordt gebruikt om tekst en illustraties te genereren, om onderzoeksjournalistiek te vergemakkelijken, om lezersreacties te modereren en om beter te voorspellen wat lezers willen lezen. Dit zijn maar een paar voorbeelden van creatieve intelligentie die computers voor hun rekening kunnen nemen.

Podcast over AI in media

In deze podcast praten Carolien Vader van Bladendokter.nl en Laurens Vreekamp, auteur van The Art of AI, over AI in de dagelijkse praktijk van de mediamaker en journalist. Over de kansen en de valkuilen van artificiële intelligentie en machine learning. En over de vraag of en in welke mate computers sommige redactionele werkzaamheden zullen overnemen.

De journalistiek digitaliseert

Ook als je geen verstand hebt van computers, algoritmes of programmeren is deze podcast goed om te luisteren. Laurens Vreekamp legt op een zeer laagdrempelige manier uit hoe AI mediamakers en journalisten in hun dagelijkse werk kunnen ondersteunen en welke aspecten van de media en journalistiek steeds verder digitaliseren. Deze podcast geeft luisteraars een goed beeld van hoe ons vak zich in de toekomst zal ontwikkelen, in relatie tot de voortdurende digitalisering.

Praktische tools voor redacties

In de podcast noemt Laurens Vreekamp veel voorbeelden van tools, die nu voor journalisten en mediamakers (soms zelfs gratis) beschikbaar zijn. Alle voorbeelden komen uit zijn boek The Art of AI, een praktische en toegankelijke introductie in machine learning en kunstmatige intelligentie.

Over Laurens Vreekamp

Laurens Vreekamp is oprichter van Future Journalism Today, een organisatie die veel lezingen en trainingen verzorgd op het gebied van AI in de media. Voorheen was hij teaching fellow bij Google News Lab. Hij is auteur van Art of AI een boek over AI in media dat deze week is verschenen.

The Art of AI Laurens Vreekamp

Het boek: The Art of AI

The Art of AI – een praktische introductie in Machine learning voor mediamakers. Het boek biedt een overzicht en uitleg van meer dan zeventig applicaties die redacties assisteren bij de verschillende fasen van creatieve producties. Het boek bevat bovendien twaalf interviews met AI-pioniers uit de creatieve industrie.
Bestel: The Art of AI

0 replies on “Podcast: Laurens Vreekamp over AI in media en journalistiek”