Vorsten bestaat 50 jaar

Vorsten 50 jaar

Het magazine Vorsten bestaat 50 jaar. En dat wordt door de redactie gevierd met een feestelijke special: HappyRoyals. De special ligt 21 november in de winkel.

De eerste editie van Vorsten verscheen in april 1973. Dat was, volgens hoofdredacteur Alida Dijk, natuurlijk een heel andere tijd. Nederland was een stuk Oranjegezinder. En daarin ligt ook de uitdaging voor de redactie. Het magazine Vorsten is na 50 jaar ‘still going strong’, maar de vaste abonnees vergrijzen. “We zien de gemiddelde leeftijd van de lezer oplopen. Ook zijn er veel concurrerende titels, zoals Libelle en Nouveau, die tegenwoordig geregeld aandacht besteden aan de royals. En natuurlijk – zoals bijna alle bladen in Nederland – zien wij ook de hoeveelheid abonnees dalen”, vertelt Dijk.

Miljoen views op Reel

Maar er gaan ook dingen goed. Dijk: “Daarentegen zien we ons bereik op online en social media jaar op jaar stijgen.” Ze vertelt over een Reel die Vorsten plaatste op Instagram, toen Willem-Alexander en Maxima op bezoek waren in Zuid-Afrika. De Reel werd ruim een miljoen keer bekeken. “Het is voor ons de grote uitdaging om deze grote digitale groep ook naar print te halen”, zegt Dijk.

Wie is de Oranje fan?

2023 markeert niet alleen de verjaardag van het tijdschrift Vorsten, ook de kritiek op de monarchie neemt toe. Politici van PvdA/GroenLinks pleiten voor het afschaffen van de monarchie in hun verkiezingsprogramma. En het NSDAP-verleden van prins Bernhard en het koloniale verleden van de Oranjes zetten de publieke opinie over de monarchie onder druk.

Volgens Alida Dijk is er nog steeds een hele grote groep Nederlanders fan van het koningshuis. Ze legt uit dat er twee groepen fans zijn: ouderen (de gemiddelde leeftijd van de vaste lezers van Vorsten magazine is inmiddels 70 jaar) en jongeren. Vooral Koningin Máxima en de prinsessen trekken online veel jonge lezers, die zich vergapen aan de glamour van de vrouwelijke royals. Inmiddels wordt er op Vorsten.nl zo’n 6 miljoen pagina’s per maand bekeken. En het Vorsten account op Instagram heeft inmiddels meer dan 88.000 volgers. “Vorsten ziet ook een lichtpuntje in het feit dat de losse verkoop dit jaar hoger ligt dan in 2022”, vertelt Dijk.

Lezersonderzoek

Toch was de redactie nieuwsgierig naar de mening van de vaste lezers van Vorsten over de toekomst van de monarchie. Nederland een republiek? ‘Dat nooit’, zegt bijna driekwart van de geënquêteerden. “Toch plaatsen onze lezers – grotendeels koningsgezind – kanttekeningen bij het functioneren van het koninklijk huis”, legt Dijk uit. “44% zegt dat schandalen van de afgelopen jaren het vertrouwen in het koningshuis hebben geschaad. 51% ziet de hoge kosten als een nadeel, 39% de privileges en 25% het systeem van erfopvolging.”

Vertrouwen in Amalia

Het leeuwendeel van de lezers (78%) heeft overigens alle vertrouwen in Prinses Amalia als toekomstige koningin. Volgens de lezers van Vorsten is de monarchie gebaat bij aanpassingen. Zo moet het beter zichtbaar worden wat de koning en koningin allemaal doen (75%). Ook moet het koningspaar belasting betalen – net als andere Nederlanders (69%). En de kosten van de monarchie moeten omlaag (53%).

Vorsten organiseerde in oktober en november 2023 verschillende activiteiten met lezers om het 50-jarig jubileum te vieren. De jubileum special HappyRoyals is 180 pagina’s dik en heeft een bijzondere cover, die gemaakt is door papierkunstenaar Geertje Aalders.
Op de foto hierboven: de eerste cover uit 1973 en de laatste cover van de special HappyRoyals.

0 replies on “Vorsten bestaat 50 jaar”