EO brengt tijdschrift uit over pubers

De EO lanceert een tijdschrift voor puberouders: Pubergedoe

De Evangelische Omroep (EO) lanceert het nieuwe magazine: Pubergedoe. Pubergedoe gaat niet zozeer over opvoeden, maar brengt herkenbare verhalen voor ouders waarin het gedoe, de onzekerheid én de lol van het leven met opgroeiende kinderen naar voren komen.

“We vertellen in Pubergedoe niet hoe je een goede puberouder moet zijn”, zegt hoofdredacteur Griëtte Vonck van de EO. “Want laten we eerlijk zijn, we hebben geen flauw idee. Wel bieden we eerlijke verhalen van andere ouders over hun pubers – maar vooral over henzelf.”

De EO geeft meerdere tijdschriften uit, waaronder een televisiegids: De Visie en een vrouwenblad: Eva. Pubergedoe is voortgekomen uit een nieuwe manier van werken bij de EO waar er wordt gewerkt met themadoelgroep-teams. Een daarvan is Opgroeien & Gezin. “Al jaren maken we vanuit de EO content rondom opgroeien & gezin, met onder andere tv-programma’s als Handen aan de Couveuse en Hoe gaat dat bij jou thuis?”, vertelt Vonk. “We vertellen verhalen over geboorte en familie, relaties, opvoeding en alles wat daarbij hoort. Een van onze doelen is dat ouders met mildheid en relativering kijken naar andere opvoeders, zichzelf en hun puber(s). De puberteit is een turbulente fase, met issues waarvoor vaak geen kant en klare oplossingen zijn. Door eerlijk de ervaringen met elkaar te delen – inclusief de minder leuke- help je elkaar als ouders: gedeelde smart is halve smart.”

Herkenning in Pubergedoe

Zo schrijft Griëtte Vonck in haar editorial over het uit de hand gelopen feestje van een van haar zoons: “Als redactie kwamen we tot de conclusie dat we zulke verhalen maar mondjesmaat aan vriendinnen durven te vertellen. Soms ben je op zoek naar herkenning, maar krijg je een meewarige blik of, nog erger, de opmerking: ‘Gelukkig doet mijn kind zoiets niet.’ Maar de realiteit is anders.”

Voor alle ouders

Volgens Vonck nodigt Pubergedoe uit tot waar de EO voor staat: echte gesprekken. “We staan daarmee naast de ouder die soms geen idee heeft hoe om te gaan met gierende hormonen, de onvoorspelbare buien en situaties die je niet kon vermoeden toen je je kind nog in een babybadje stopte.” Pubergedoe is niet specifiek gericht op Christelijke ouders. Vonck: “Het magazine is er voor alle ouders. De waarden die we als EO belangrijk vinden – uitnodigend, oprecht en hoopvol – en het aangaan van eerlijke gesprekken is iets waarvan we hopen dat iedereen zich ertoe aangetrokken voelt.”

Voorlopig een eenmalige uitgave

Pubergedoe is vooralsnog een eenmalig magazine. De redactie heeft overigens wel gemerkt dat er veel enthousiaste reacties zijn gekomen in het voortraject. “Dus wellicht zit er een vervolg in!”, besluit Vonck.
Pubergedoe verschijnt op maandag 27 november , telt 100 pagina’s, kost €9,95 en is te bestellen via eo.nl/pubergedoe. Of is verkrijgbaar bij verschillende boekhandels.

0 replies on “EO brengt tijdschrift uit over pubers”