Tijdschriften lezen met Apple News Plus, kennen we dat niet ergens van?

Apple news plus

Tijdens het March Event 2019 lanceerde Apple een aantal nieuwe diensten, waaronder een opvallende dienst voor liefhebbers van tijdschriften: Apple News Plus. Apple News + is een toevoeging van 300 bekende en populaire magazines op de bestaande Apple News app. Klinkt allemaal hartstikke leuk, maar er zijn wel wat kanttekeningen bij te plaatsen.

Zo’n beetje elk nieuw Apple product of dienst wordt gelanceerd tijdens een groot evenement en op maandag 25 maart was de nieuwe dienst Apple News + een van die nieuwe diensten die werden aangekondigd. Apple News + voegt 300 bekende en populaire tijdschriften toe aan de Apple News app die al sinds 2015 beschikbaar is in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië. The New York Times laat weten dat Apple in de 48 uur na de lancering al 200.000 aanmeldingen gekregen zou hebben voor de gratis proefperiode van een maand.

Nieuws in Nederland

In 2015 werd de Apple News app gelanceerd, maar de app heeft nooit echt voet op Nederlandse bodem gezet. Er zijn wel manieren om de app toch te gebruiken in Nederland, zoals te lezen bij iculture.nl. Daarnaast is er op een iPhone door naar rechts te swipen vanuit het homescherm wel een overzicht te zien van vier nieuwsartikelen die gedurende de dag worden veranderd, maar hoe het werkt is volgens NRC “een van de best bewaarde geheimen van het techbedrijf uit Cupertino”.

Ook chef digitaal bij het AD, Jaap van Zessen, weet weinig over hoe het werkt: “Wanneer een artikel getoond wordt in Apple News zien wij dat artikel direct naar de best gelezen artikelen van dat moment schieten. Ook zien mensen op de iPhone in diverse steden ander nieuws omdat regionaal nieuws getoond wordt. Hierdoor weten we dat een artikel soms tienduizenden extra kliks krijgt via Apple News. Hoeveel dit exact is, weten we helaas niet omdat het niet goed door te meten is in Google Analytics. Ook weten we niet hoe het algoritme werkt en wanneer Apple besluit een artikel te tonen, maar desondanks zijn we er wel blij mee. Apple heeft geen aanspreekpunt zoals Google en Facebook waar we dit soort vragen kunnen stellen.” Ook geeft Jaap van Zessen aan dat zij de titels nooit hebben aangemeld voor Apple News.

Apple News app

De Apple News app is wel duidelijker dan het nieuwsoverzicht voor uitgevers en mediamerken, want zij moeten zich echt aanmelden voor de app om weergegeven te worden. En zo is het ook voor de tijdschriften die te zien zullen zijn in Apple News Plus. 300 mediamerken hebben zich in eerste instantie aangemeld en zullen getoond worden aan lezers die een abonnement afnemen. Nederlanders die de taal van hun telefoon op Amerikaans gezet hebben, kunnen ook een abonnement nemen op Apple News + maar krijgen dan vooralsnog alleen toegang tot de Amerikaanse en Canadese magazines die nu aangemeld zijn voor Apple News Plus.

Design van Apple News Plus

De content van tijdschriften draait niet alleen om tekst, maar vaak ook om beeld en dan kan het wel weer leuk zijn om door internationale magazines heen te bladeren. Wat het dan extra interessant maakt, is dat Apple ook bij deze dienst design hoog in het vaandel had. Zo zijn er bewegende covers toegevoegd en zijn artikelen van magazines opvallend mooi vormgegeven, passend bij de vorm van de content en de device waarop je kijkt.

Ook een leuk extraatje is dat er persoonlijke aanbevelingen worden gedaan in de app in de vorm van tijdschriften en artikelen. Zo hoef je niet een heel tijdschrift door te spitten als er waarschijnlijk maar een artikel in staat wat jou zal boeien. De persoonlijke aanbevelingen zijn ook iets dat Apple News als nieuwsapp kenmerkt en nog niet in Nederland op deze manier wordt aangeboden.

Apple news plus app

Herkenbaar abonnement

Apple News Plus is een abonnementenservice waarbij er voor 9,99 dollar per maand onbeperkt gelezen kan worden uit het aanbod van 300 tijdschriften die te vinden zijn in de app. Dat klinkt heel interessant, maar ook herkenbaar…

In Nederland zijn er meerdere apps om digitaal tijdschriften mee te lezen. Readly is een goed voorbeeld van zo’n app, zij bieden ook een onbeperkt-lezen-abonnement aan voor 9,99 euro per maand. Alleen bestaat het aanbod van Readly uit 3000 Nederlandse en internationale tijdschriften, dat is een heel groot verschil met het aanbod van Apple News Plus.

Natuurlijk is Apple News + nog maar vers van de pers en is de kans groot dat het aanbod uitgebreid gaat worden, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat Apple News Plus ook naar Nederland komt. Of dat er erg is? Met alle alternatieven voor digitaal tijdschriften lezen in Nederland: wij vinden van niet.

0 replies on “Tijdschriften lezen met Apple News Plus, kennen we dat niet ergens van?”