Donald Duck bestaat 85 jaar en viert 3500ste editie weekblad in Nederland

BLDK - Donald Duck 85 jaar

Op 9 juni is het alweer 85 jaar geleden dat Donald Duck voor het eerst verscheen in een video. Sindsdien heeft de welbekende eend al veel meegemaakt in stripverhalen, cartoons en zijn eigen weekblad. 

Filmster en Stripheld

In een Silly Symphony-video genaamd ‘The wise little hen‘ maakte Donald Fauntleroy Duck – zoals zijn volledige naam luidt – voor het eerst zijn opwachting. De luidruchtige en onhandige eend was gelijk populair en kwam daarna vaker tevoorschijn in Mickey Mouse films om uiteindelijk echt een eigen filmster en stripheld te worden.

12 ambachten, 13 ongelukken

In 1952 verscheen het Donald Duck weekblad voor het eerst in Nederland. Vroeger werden alle strips in Amerika bedacht en getekend, maar inmiddels wordt het grootste gedeelte van de verhalen in Nederland gemaakt. En deze week verschijnt de 3500ste editie van het tijdschrift. In deze editie krijgt Donald Duck een toppositie bij de Duckstadkrant die 50 jaar bestaat, een van de vele baantjes die hij de afgelopen jaren heeft gehad. ”We hebben nooit geteld hoeveel het er precies waren in die 3500 nummers, maar ik durf wel te stellen dat er niemand is die zoveel verschillende baantjes heeft gehad als Donald.” zegt hoofdredacteur Joan Lommen. ”Als de uitdrukking ’12 ambachten, 13 ongelukken’ op iemand van toepassing is, is hij het wel. En hij is nog steeds springlevend. Dat getuigd van een enorme veerkracht!”.

Vrolijke kunstcollectie met Donald Duck

Speciaal voor de 85ste verjaardag van Donald Duck en het 350ste sterfjaar van Rembrandt van Rijn is er een kunstcollectie ontwikkeld bestaande uit verschillende producten ge├»nspireerd op de collectie van het Rijksmuseum. De meeste producten hebben de Duckwacht – een parodie op de Nachtwacht – als afbeelding. De producten zijn verkrijgbaar via de Duckstadshop.nl, de Rijksmuseum shop en bij de Bruna, Ako en Primera.

BLDK - Donald duck rijksmuseum kunstcollectie

0 replies on “Donald Duck bestaat 85 jaar en viert 3500ste editie weekblad in Nederland”