5x echt mooie en goede tijdschriften voor kinderen

kindertijdschriften kids magazines kleuter tijdschriften

Het tijdschriftenvak voor kinderen kenmerkt zich door Bobo, Donald Duck en de vele Disney- en andere televisiefiguren in voornamelijk primaire kleuren. Maar er is een tegengeluid gaande, met name in het buitenland, die erg interessant is. Echt mooie, stijlvolle of educatieve kindertijdschriften waar ouders ook erg blij van zullen worden. 

Bliksem – Magazine voor kleine donders

Het enige Nederlandse tijdschrift in dit lijstje en daardoor extra uniek. De inhoud bestaat bijna volledig uit toffe illustraties, maar ook knutselbladen, kleurplaten, spelletjes en informatieve teksten. Het tijdschrift is het leukste voor kinderen vanaf vier jaar. De inspiratie voor dit tijdschrift kreeg Manon Colson van bijvoorbeeld Anorak. Er zijn twee edities verschenen van Bliksem, beiden nog verkrijgbaar in de online shop, maar er komen op korte termijn even geen nieuwe edities bij.

Anorak – The Happy Mags for Kids

Het tijdschrift Anorak is waarschijnlijk wel de bekendste van deze lijst van vijf. Want hoewel Anorak alleen in het Engels wordt uitgegeven – Studio Anorak werkt vanuit het Verenigd Koninkrijk – wordt het over de hele wereld gelezen. De inhoud maakt wel duidelijk waarom: prachtige, mooie inhoudelijke verhalen en heel veel leuke en grappige items voor kinderen allemaal met het mooie illustratiesausje dat Anorak zo kenmerkt. Het tijdschrift richt zich op kinderen vanaf zes jaar oud en verschijnt vier keer per jaar en er zijn ook Nederlandse verkooppunten, zoals Athenaeum.

DOT – The Happy Mag for Preschoolers

Dot is eigenlijk het kleine zusje van Anorak en richt zich op kinderen van ongeveer twee tot vijf jaar oud. Het tijdschrift is heel duidelijk vormgegeven voor een jonge doelgroep met simpele, maar mooie illustraties en biedt naast wat educatieve informatie, bijvoorbeeld letters leren, ook genoeg speelruimte om bijvoorbeeld te tekenen of te knutselen. Ook Dot is verkrijgbaar in Nederland via Athenaeum.

Storytime – World’s best story magazine

Het tijdschrift Storytime bestaat volledig uit verhalen; korte verhalen die kinderen zelf kunnen lezen, maar ook langere verhalen waarvoor kinderen echt kunnen gaan zitten en ouders kunnen voorlezen. Het stimuleert om te gaan lezen en leert kinderen ook leuke weetjes. Het tijdschrift is geschikt voor alle leeftijden, maar omdat het zo stimuleert om te lezen en leuke weetjes te leren, zullen kinderen die al kunnen lezen het meeste plezier uit het tijdschrift halen. Alles is geïllustreerd door verschillende illustratoren zodat het past bij de verhalen en de belevingswereld van kinderen. Storytime wordt alleen in het Engels uitgegeven.

Bravery – A guide for dreaming and doing

De Amerikaanse Bravery is eigenlijk net nieuw in het tijdschriftenschap en heeft nog geen verkooppunten in Nederland, maar het is absoluut een tijdschrift om in de gaten te houden. In elke editie wordt de inhoud en alle extra’s volledig toegespitst op een vrouwelijk rolmodel die centraal staat. Het idee achter Bravery is om een beweging te creëren waarbij er belangrijke rolmodellen worden uitgelicht en kinderen zich gesterkt voelen om ook ‘brave’ te zijn. Bravery is een uniek en waardevol tijdschrift om te bewaren en daardoor zijn geld absoluut waard. Het tijdschrift richt zich op kinderen van vier tot negen jaar, maar ook jongere en oudere kinderen worden enthousiast van het tijdschrift. Daarnaast zit er een speciale sectie voor ouders in elke editie. Losse nummers kunnen besteld worden via de website.

kinder tijdschriften kids magazines

5 kenmerken van deze mooie kindertijdschriften

  • er wordt alleen maar gebruik gemaakt van illustraties en niet van fotografie
  • per nummer wordt er gebruik gemaakt van een kleurenpalet of thema
  • inzendingen van lezers worden zeer gewaardeerd en ook geplaatst
  • elke editie bevat een opdracht, ruimte om te tekenen of een DIY
  • geen advertenties

De tijdschriften van dit lijstje zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de kindertijdschriften in het tijdschriftenschap bij de plaatselijke boekenwinkel niet goedkoop, maar bovenstaande kenmerken maken wel duidelijk waarom dat zo is. Daarnaast zijn het geen week- of maandbladen – met uitzondering van Storytime – en zijn het vaak echte bewaarnummers.

0 replies on “5x echt mooie en goede tijdschriften voor kinderen”