Franska Stuy vertrekt bij Libelle

Ze noemt het ‘de allermooiste baan die je kunt hebben’, maar toch vertrekt hoofdredacteur Franska Stuy na 17 jaar bij de redactie van Libelle. Uitgever Sanoma publiceerde vandaag het persbericht.

Daarin zei Franska over haar vertrek: ‘Ja, dit had niemand verwacht, maar mensen die mij goed kennen weten dat ik heel erg van vernieuwing ben. Net als van het managen van creativiteit. En het bouwen aan een merk. Hoofdredacteur van Libelle is de allermooiste baan die je kunt hebben, maar toch ga ik. Beter nu dan op een moment dat ik het routine vind worden. De ideeën en plannen voor het komende jaar liggen klaar en mijn opvolger mag daar uitvoering aan gaan geven, met nieuwe inzichten die ongetwijfeld weer leiden tot nieuwe kansen. Over wat ik hierna ga doen, kan ik nog geen uitlatingen doen.’

Geen houdbaarheidsdatum

In 2012 vertelde Franska aan de Volkskrant: ‘Ik ben nu twaalf jaar hoofdredacteur. Aan het hoofdredacteurschap zit geen houdbaarheidsdatum, vind ik. Op het moment dat het een invuloefening wordt, is het te laat. Ik ben nog niet klaar hier. Ik kom niet iedere dag vanuit Brabant naar de redactie in Hoofddorp rijden om hier een beetje te gaan stempelen… Ik vertrek om kwart voor zes van huis zodat ik hier om kwart over zeven ben. Ik ben dan vaak de eerste, ja.’ Kennelijk is de routine in 5 jaar toch gekomen, ondanks het feit dat Libelle enorm in beweging is. Het magazine heeft sinds kort een dagelijkse blog, en experimenteerde in september vorig jaar met een pop-up store.

Mercure d’or

Franska werkte naast Libelle onder meer bij de merken Ariadne at Home en Tip Culinair, daarnaast was ze hoofdredacteur van Tip CulinairTV en herintroduceerde ze het maandblad ZIN. In 2011 ontving Franska de Mercur d’Or, een oeuvreprijs voor haar werk voor Libelle.
Libelle bestond vorig jaar 80 jaar en is met een maandelijks bereik van 2 miljoen het grootste mediamerk voor vrouwen van Nederland.

Aldus Libelle

In 2012 verscheen op NPO een documentaire over het reilen en zeilen op de redactie. Zeker het bekijken waard! Je krijgt als kijker een leuk beeld van de dagelijkse praktijk op de redactie en ook worden er een aantal van Franska’s bladenmakerstrucs weergegeven. Op basis van de documentaire zei Franska Stuy: ‘De documentaire is niet representatief. Libelle leiden voelt als squashen met 27 ballen. In de documentaire lijkt het alsof we overal uren de tijd voor hebben. Het is hier heel hectisch, maar dat zit niet in de film. Collega-bladenmakers zeiden: ben je gek geworden dat je een camera binnenlaat? Ik heb nu pas mijn twijfels.’

 

Franska Stuy - redactie

Update: Naast Franska Stuy is ook adjunct hoofdredacteur Maureen Belderink vertrokken. Ze is 24 augustus begonnen als hoofdredacteur van Thuis op Zondag, het nieuwe crossmediale project van Sanoma/SBS. Over de opvolging van beide functies is nog niets bekend.

credit: foto’s uit de documentaire. bron: NPO

0 replies on “Franska Stuy vertrekt bij Libelle”