De beste en leukste Instagram tools

instagram tools

Hoewel Instagram als app zelf al heel veel opties qua fotobewerking en statistieken voor bedrijvenaccounts biedt, zijn er nog veel meer interessante tools waarmee Instagram nog leuker en beter wordt. Bekijk de beste en leukste Instagram tools. 

Apps van Instagram

Instagram combineert fotobewerking en social media in een app. Maar om nog meer verschillende updates te kunnen maken, zijn er nog drie apps die Instagram nog leuker maken en eigendom zijn van Instagram:

  • Layout – deze app maakt het mogelijk om meerdere foto’s in een afbeelding te plaatsen en collages samen te stellen in verschillende layouts. Uiteraard kun je deze collages weer openen in de Instagram app om deze vervolgens daar te delen.
  • Boomerang – de app Boomerang voegt een kleine beweging toe aan een afbeelding, waardoor het korte video’s worden van 4 seconden met een herhaalde beweging. Ook deze kunnen uiteraard doorgeplaatst worden naar Instagram.
  • Hyperlapse – met deze app kunnen timelapse video’s gemaakt worden, die ook weer te delen zijn op Instagram.

Instagram partners

In 2015 startte Instagram een partnerprogramma voor bedrijven op het gebied van Ad Tech, Community Management en Content Marketing. Deze partners kregen als eerste toegang tot verschillende opties zoals bijvoorbeeld het communiceren met API. Door deze samenwerking kon Hootsuite bijvoorbeeld officieel inplannen op Instagram mogelijk maken, waardoor het een nog completer aanbod kon bieden van het beheren en monitoren van social media in een scherm. Maar inmiddels zijn ook andere community management tools partner van Instagram. 

Lees meer over Instagram

Creatieve tools

Naast natuurlijk de eigen apps van Instagram zijn er nog veel meer handige tools voor fotobewerking of het ontwerpen van een afbeelding.

Canva en Adobe Spark zijn apps die het mogelijk maken om een afbeelding zelf te ontwerpen en bijvoorbeeld grafische details en tekst toe te voegen. Dit kan in combinatie met een foto, maar dat hoeft niet per se. Beiden zijn ook op een computer te gebruiken.

Over en Wordswag zijn apps waarmee teksten toegevoegd kunnen worden aan afbeeldingen, dit zijn tevens apps die alleen op een smartphone gebruikt kunnen worden en niet via de computer.

VSCO is een app die meerdere opties biedt voor fotobewerking, maar wel vasthoudt aan dezelfde soort vintage stijl. Deze app is erg populair onder een grote groep Instagrammers, getuige ook de miljoenen foto’s die te vinden zijn op Instagram met de hashtag #vsco, #vscocam, #vscogram of #instavsco.

A Beautiful Mess en A Color Story zijn apps van de populaire Amerikaanse DIY blog ‘A Beautiful Mess’. Met deze apps kun je afbeeldingen ontwerpen of bewerken met speelse details zoals kleurrijke doodles, vrolijke lettertypes en verschillende kleurenfilters. In de app A Color Story zit ook een preview van de feed.

De apps Pic Stitch en Diptic bieden de mogelijkheid om collages te maken, net als natuurlijk ook de app Layout van Instagram zelf.

Planningstools

Hootsuite was de allereerste tool die het mogelijk maakt om Instagram officieel in te plannen. Dat werkt via het Hootsuite dashboard waar ook andere social media gekoppeld en beheerd kunnen worden. Lees er meer over op thebigstory.nl.

Buffer is een soortgelijke tool als Hootsuite en biedt sinds kort ook officieel inplannen op Instagram aan dankzij een partnership met Instagram. De look and feel van Buffer is een stuk minimalistischer dan Hootsuite, verder gaan beide social media management tools gelijk op qua functionaliteiten.

Crowdfire en Sprout Social zijn ook social media management tools. Waarbij Sprout Social alleen tegen betaling te gebruiken is en dan de andere tools ook gratis gebruikt kunnen worden.

Planoly is sinds kort ook Instagram partner en maakt nu ook officieel inplannen mogelijk. Maar waar Hootsuite ook koppelingen met andere social media kanalen aanbiedt, is Planoly alleen te gebruiken voor Instagram.

SkedSocial combineert officieel inplannen en vooraf kijken hoe een foto er mogelijk uit zou kunnen zien in de Instagramfeed. Schedugram is alleen betaald beschikbaar. Inplannen is mogelijk voor meerdere social media. Dit is het oude Schedugram.

Later is een optie voor inplannen en gratis voor 1 account per social media kanaal, want naast Instagram kan Later ook gebruikt worden voor Facebook en Pinterest. Daarnaast heeft Later ook een hele interessante nieuwsbrief en blog waar veel tips en inspiratie voor Instagram worden gedeeld.

Preview is een app waarmee er van tevoren gekeken kan worden naar hoe een foto eruit ziet in combinatie met de rest van de feed, dus voor plaatsing op Instagram. Zo kan eenvoudig een mooie feed worden samengesteld, lees meer over ideeën voor een feed. Daarna kun je een melding instellen wanneer deze foto dan geplaatst moet worden, alleen moet deze dan dus wel nog handmatig geplaatst.

Tools voor statistieken en onderzoek

Voor bedrijfsaccounts biedt Instagram al statistieken in de app zelf, maar er zijn nog meer mogelijkheden voor statistieken en bijvoorbeeld hashtagonderzoek.

Webstagram kan gebruikt worden voor hashtagonderzoek en meer te weten komen over instagramaccounts en welke hashtags zij bijvoorbeeld veel gebruiken. Ook Hashtagify en Keyhole zijn opties voor hashtagonderzoek.

Iconosquare is een tool die uitgebreide statistieken aanbiedt, zoals bijvoorbeeld de beste tijdstippen voor updates en bereik van posts en stories. Maar ook inplannen en helpt bij het monitoren van reacties op social media. Deze tool is betaald.

0 replies on “De beste en leukste Instagram tools”