AI inzetten bij nieuwsorganisaties gaat niet altijd goed

Nieuwsorganisaties gebruiken AI om redactioneel werk te ondersteunen en om uitgeven efficient te maken. Maar dat gaat niet altijd goed.

Artificiële intelligentie wordt door steeds meer journalistieke organisaties gebruikt in het uitgeefproces en om het redactiewerk te ondersteunen. AI biedt uitgevers kansen, maar er liggen ook risico’s op de loer. Een overzicht.

BBC News: Personalisatie

BBC News gebruikt AI om gepersonaliseerde content aan te bieden aan gebruikers. De nieuwe afdeling, BBC News growth, Innovation and AI, heeft vooral een focus op een jonge doelgroep van nieuwsconsumenten. AI wordt gebruikt om verhalen te selecteren voor gebruikers op hun telefoons op basis van hun gemeten gedrag en voorkeuren. Dat is vergelijkbaar met de manier waarop sociale media content aanbieden aan gebruikers.
Deborah Turness, de chief executive van BBC News, zegt dat de organisatie “ruthlessly focused” moet worden op het begrijpen van de behoeften van het publiek en het leveren van content op de plaatsen waar gebruikers die willen consumeren. AI gaat helpen met personalisaties en aanbevelingen om innovatie en groei te realiseren.

New York Times: Redactionele ondersteuning

De New York Times introduceert ‘Echo’, een AI-tool die journalisten ondersteunt in hun werk. Redacteuren krijgen via Echo samenvattingen van hun artikelen, teksten voor sociale media en suggesties voor betere koppen. Medewerkers worden getraind om met AI te werken. Niet alleen om artikelen beter te maken, maar ook om nieuwsquizzen, FAQ’s te ontwikkelen en interviews voor te bereiden. Er zijn wel beperkingen: journalisten van The New York Times mogen AI niet gebruiken om een ​​artikel te schrijven of aanzienlijk te wijzigen of door AI gegenereerde afbeeldingen of video’s te publiceren.

Le Monde: vertalingen

De uitgever van Le Monde is sinds 2023 tweetalig. De Franse krant heeft een Engelstalige versie gelanceerd om grotere groepen lezers aan te trekken. Het idee om ‘Le Monde in English’ te lanceren is niet nieuw. 50 jaar geleden werd er al een fysieke Engelstalige krant uitgegeven. Succes op de internationale markt werd pas recent haalbaar, dankzij digitalisering. De digitale krant maakte wereldwijde verspreiding een stuk eenvoudiger en kostenefficiënter.
Zeker door de inzet van AI-vertalingen. Volgens Arnaud Aubron, hoofd ontwikkeling bij Le Monde, wordt AI ingezet om dagelijks 30 long reads te vertalen. Hij benadrukt: “Dat de kwaliteit de vertalingen op de eerste plaats komt.” De eerste vertaling wordt gedaan door de AI-tool ‘DeepL’. Daarna gaat een menselijke vertaler de tekst verfijnen. De laatste stap is het nalezen door een journalist, om er zeker van te zijn dat het artikel aansluit bij de toon en kwaliteit van Le Monde.

Aanvankelijk dacht Le Monde dat één menselijke revisieronde na AI-vertaling voldoende zou zijn, maar al snel bleek een tweede controle noodzakelijk om de hoge taalkundige standaard te waarborgen. Ook is Le Monde DeepL aangepast aan de toonzetting en stijlgids van Le Monde.

Bild: Chatten en vragen stellen

Het Business Innovation Team van Axel Springer, uitgever van Bild, heeft een AI-assistent gelanceerd met de naam ‘Hey_’. Deze chatbot is ontwikkeld op basis van verschillende GPT-modellen. Hey_ is een nieuwe digitale tool voor BILD die als doel heeft om journalistiek interactiever en persoonlijker te maken. Met Hey_ kunnen gebruikers direct in gesprek gaan over artikelen. Dit maakt de inhoud van BILD interactief en dynamische.
De chatbot zet nieuwsartikelen om in gesprekken en geeft Bild-lezers een interactieve en gepersonaliseerde ervaring. De AI biedt zowel vooraf ingestelde antwoordopties als de mogelijkheid om vrije tekst in te voeren. Hierdoor past Hey_ zich voortdurend aan de vragen en behoeften van de gebruiker.
Volgens Valentin Schöndienst, SVP Business Innovation bij Axel Springer, biedt Hey_ een laagdrempelige manier om AI te gebruiken voor informatie, hulp en vermaak. Axel Springer wil voor miljoenen Duitsers een startpunt worden om AI te leren kennen en gebruiken.

Los Angeles Times: alternatieve standpunten

The Los Angeles Times experimenteerde met een nieuwe AI-tool genaamd ‘Insights’. De AI-tool heeft als doel om alternatieve perspectieven te bieden bij artikelen met een bepaald standpunt, denk bijvoorbeeld aan opinie. De LA Times wil lezers helpen om te begrijpen waar de gepubliceerde meningen staan binnen het politieke spectrum, en deze te vergezellen van verschillende (samengevatte) standpunten. De tool werd aangedreven door de LLM-zoekmachine Perplexity en gebruikte Particle om de politieke richting te bepalen. Een groot succes is het nog niet. De tool werd na een dag weer verwijderd van een artikel nadat het de geschiedenis van de KKK leek te bagatelliseren. Dit incident leidde tot bezorgdheid bij de vakbond van journalisten van de LA Times, de ongecontroleerde AI-gegenereerde analyses zouden het vertrouwen in de media kunnen schaden.

Apple: Notificaties met samenvattingen van het nieuws

Apple gebruikt AI om nieuwsberichten van grote nieuwsmerken samen te vatten voor notificaties op iPhones. En dat gaat niet goed. Verschillende organisaties, zoals de BBC hebben hun klachten ingediend bij Apple over de onnauwkeurigheden in de AI-gegenereerde nieuws samenvattingen. In december 2024 diende de BBC een klacht in bij Apple nadat een AI-samenvatting ten onrechte beweerde dat Luigi Mangione, de verdachte van de moord op UnitedHealthcare CEO Brian Thompson, zelfmoord had gepleegd.
Apple reageerde aanvankelijk niet op deze klacht, maar erkende uiteindelijk in januari 2025 dat er problemen waren met de AI-functie. Sindsdien zijn er meer fouten aan het licht gekomen. Dit heeft geleid tot toenemende druk op Apple om de AI-functie te verbeteren of op te heffen. Journalistieke organisaties, zoals de BBC, hebben hun bezorgdheid geuit over de verspreiding van desinformatie en het ondermijnen van het vertrouwen in nieuwsbronnen. De BBC deed zelf een test en liet de vier grote AI spelers, ChatGPT, PErplexity, Co Pilot en Gemini, een periode alle nieuwsberichten samenvatten. De onderzoekers vonden in de helft van de gevallen fouten in de samenvattingen.
Als reactie op de ophef heeft Apple uiteindelijk besloten om de AI-functie voor nieuws notificaties voorlopig uit te schakelen en belooft verbeteringen aan te brengen in toekomstige software-updates.

Conclusie

De onderzoek van de BBC en het experiment van de LA Times laten de potentiële risico’s en uitdagingen zien van het gebruik van AI voor het genereren van redactionele content of analyse van nieuwsberichten. En zij gelden als een waardevolle waarschuwing voor andere uitgevers. Aan de andere kant zijn er gelukkig veel journalistieke organisaties die zich niet te veel laten afschrikken door de valkuilen van AI. De complexiteit van het werken met Large Language Models is groot. Kansen wegen net zo zwaar als risico’s. Het advies voor uitgevers is om inspiratie op te doen bij de bovenstaande voorbeelden en om te starten met de ontwikkeling van Ai-tools. Maar, een gewaarschuwd mens telt voor twee: laat de output van AI- tools altijd controlen en gebruik AI vooral in co-productie met menselijke redacteuren.


Team Bladendokter organiseert geregeld de training: AI op de redactie. Training AI op de redactie. Tijdens deze training krijgen deelnemers inzicht in de kansen en valkuilen van het gebruik van Ai in de redactionele praktijk.


Met dan aan: Emiliano Vittoriosi voor de foto via Unsplash

0 replies on “AI inzetten bij nieuwsorganisaties gaat niet altijd goed”