Vrij Nederland zelfstandig verder

Vrij Nederland gaat zelfstandig verder. Sander Heijne vervangt Ward Wijndelts als hoofdredacteur en Vrij Nederland gaat intensief samenwerken met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Er werd al langer naar een oplossing gevonden voor Vrij Nederland, sinds uitgever WPG in april 2023 aankondigde alle tijdschriften te willen verkopen, om zich helemaal te gaan toeleggen op de productie van boeken, luisterboeken en podcasts. Voor andere titels, zoals Happinez en Psychologie Magazine werd een nieuwe kopen gevonden. Roularta Media Netherlands nam deze titels in september vorig jaar over. Maar Vrij Nederland bleef op de plank liggen. Logisch, het magazine maakte de afgelopen 15 jaar al 9 miljoen euro verlies, aldus de Volkskrant. In dezelfde periode daalde de oplage van 45.000 naar 13.000 exemplaren.

Statuten zaten verkoop in de weg

De verkoop van Vrij Nederland was ook geen gemakkelijke omdat WPG Media in de statuten heeft staan dat het verantwoordelijk is voor de uitgave van de voormalige verzetskrant. Nu Vrij Nederland verzelfstandigt blijft de Stichting WPG 100% van de aandelen in handen houden. Stichting WPG zal binnenkort een naamsverandering krijgen naar Stichting Vrij Nederland. Voor de huidige boekenuitgeverij wordt op termijn een andere stichting opgericht.

Digitalisering en events voor Vrij Nedelrand

Met de verzelfstandiging wisselt ook de wacht. Sander Heijne wordt per 1 april 2024 de nieuwe hoofdredacteur van Vrij Nederland. Hij volgt Ward Wijndelts op, die heeft besloten om zijn functie neer te leggen. Ook wordt er een nauwe samenwerking aangegaan met Pakhuis de Zwijger. Heijne is van plan om in samenwerking met Pakhuis de Zwijger maandelijkse events te organiseren waarin de inhoud van de verhalen centraal staat en waarin makers, geïnterviewden en de lezers met elkaar in debat gaan. Ook gaat hij inzetten op de digitalisering van het merk. Vrij Nederland krijgt tussen meer online artikelen, video’s en podcasts.

Progressief Mediahuis

Volgens het artikel in de Volkskrant krijgt Heijne van WPG een ‘bruidsschat mee’ van 2 miljoen euro. Op de eigen site van Vrij Nederland stelt Heijne: ‘Ik beschouw het als een grote eer om Vrij Nederland de komende periode te mogen leiden. Juist in een tijd waarin onze democratische verworvenheden steeds verder onder druk staan, heeft Nederland behoefte aan een onafhankelijk progressief mediahuis dat zich verzet tegen de nieuwe status quo. Dit zijn de waarden waarop Vrij Nederland in 1940 is gebouwd en deze traditie gaan wij voortzetten.’

0 replies on “Vrij Nederland zelfstandig verder”