Flow is wereldwijd een begrip onder magazine liefhebbers. Naast de Nederlandse editie zijn er in Duitsland en Frankrijk edities die in Berlijn en Parijs in licentie worden gemaakt. Daar komt nu een Engelstalige editie bij. Deze verschijnt twee keer per jaar en wordt in Nederland gemaakt en in België gedrukt. Een Britse distributeur verspreid de magazines in twintig verschillende landen waaronder Amerika, Australië, Zuid-Afrika en Engeland.
Een Engelstalige Flow is niet nieuw. Er werd tot 2020 zes keer per jaar een Engelstalige editie gemaakt en vanuit Nederland gedistribueerd. Deze was erg succesvol, maar moest worden gestaakt door de Coronapandemie. Irene Smit, oprichter en hoofdredacteur van Flow, legt uit: “We zagen in 2020 dat papier- en distributiekosten enorm stegen en tegelijkertijd gingen er steeds meer boekhandels dicht. We werden door Corona dus geconfronteerd met enorme hoge kosten en veel minder inkomsten. Ook bleven voorraden liggen door het gebrek aan verkooppunten.”
De vraag naar Flow bleef hoog
Ze vertelt dat de situatie onhoudbaar was en dat de uitgever toen – DPG Media – de stekker uit de Engelstalige Flow trok. Dit tot groot verdriet en onvrede van Flow-fans over de hele wereld. “We hebben vooral op Instagram veel internationale volgers. En elke dag kregen we vragen wanneer de Engelstalige Flow weer komt. Reacties als ‘The world needs Flow, now more than ever’, ‘I used to call your books my Paper Porn, I really miss having these’ en ‘I am thinking of learning Dutch or French as I miss the English Flow so much’. Het leek wel of Flow een soort mythische status kreeg. Superveel fans en nergens te koop”, lacht Smit.
Roularta heeft internationale focus
Flow werd in november 2023 verkocht door uitgever DPG Media aan Roularta. En de nieuwe uitgever zag wel kansen in de heruitgave van de Engelstalige Flow. Smit: “Bij onze nieuwe uitgever is er een betere focus op internationaal uitgeven en uitgeven in licenties. En zij zien wel toekomst in de Engelstalige editie.”
De Engelstalige Flow wordt in België gedrukt bij de. drukekrij van Roularta en daarna wereldwijd gedistribueerd. Dat kan niet anders, legt Smit uit. “Het is te duur om in Amerika en Azië het magazine in kleine oplages te drukken.” Ze legt uit dat Flow een ingewikkeld productieproces heeft dat bestaat uit verschillende papiersoorten, verschillende bijlage en zogehete ‘paper goodies’. “Roularta heeft een eigen drukkerij. Dus het is interessant om Flow in grote oplage voor de wereldwijde markt te drukken”, aldus Smit.
Gerecyclede content uit Nederland
De Engelstalige Flow bestaat uit content die eerder in de Nederlandse edities heeft gestaan. “Flow in Nederland verschijnt tien keer per jaar en bestaat vooral uit tijdloze content die vaak ook een internationale focus heeft. Dat komt door de Licenties in Duitsland en Frankrijk. Het is dus geen enkel probleem om de Engelstalige versie te vullen. Ook de paper goodies laten we nu vaak meedrukken met de Nederlandse editie. Denk aan een notebook, pakpapier of vouwbladen. Zo kunnen we een deel van dat drukwerk bewaren voor de Engelse versie”, vertelt Smit.
Book for paper Lovers
De Engelstalige Flow wordt in Amerika onder andere verkocht bij Barnes & Nobles. “Afgelopen zomer is hun magazine-inkoper bij ons geweest en zij zijn heel enthousiast”, zegt Smit. “Het magazines stond altijd in de top 5 van bestverkochte internationale titels. De eerste Engelstalige editie verschijnt eind november in de schappen. Ondertussen zijn bestaande voorraden van The Book for Paper Lovers (die tweetalig is: Nederlands en Engels) al vooruitgestuurd. En die gaan als een trein. We maken met Flow als bijna meer omzet dan het magazine van Taylor Swift! Dus dat belooft wat voor de toekomst, als straks de Engelstalige Flow in Amerika verschijnt”, besluit Smit.