Er wordt toch gelanceerd

Terwijl grote uitgevers bezuinigingen, saneren en zichzelf strategische herpositioneren, wordt er door kleine uitgevers volop gelanceerd. De nieuwkomers in het schap lijken allemaal twee dingen gemeen te hebben. Ze zijn gericht op special interest.

covers-trots3Trots
Trots is een blad voor opa’s en oma’s, gemaakt door Wij Special Media. Het blad heeft dezelfde doelstelling als het magazine Ook, dat eerder door Sanoma werd uitgegeven en in maart 2013 werd gestaakt. Volgens Henk Scheenstra van Sanoma was de titel aan het einde van z’n levenscyclus.
Hoofdredacteur Margot Veerman van Wij Special Media legt uit waarom haar nieuwe titel het wel gaat redden: “Wij Special Media beschikt over een enorme database in de jonge oudermarkt. Wij richten ons anders dan Sanoma zowel op de jonge ouders die het blad aan hun ouders cadeau geven als op de oma’s zelf. Er is binnen een kleine organisatie als Wij Special Media focus op het project. Wij hebben minder overheadkosten dan Sanoma en maken het blad volgens het ‘keukentafelmodel’, dus met allemaal freelancers. We richten ons voor een deel weliswaar op dezelfde doelgroep als Sanoma deed, maar maken toch een ander blad. Vorige week hadden we al honderden abonnees nog voor het blad in de winkel lag, dus we zijn vol goede moed!”

90 Minutes
Blue Flower Media maakt al voetbal magazines, onder andere een blad over Ajax en de eenmalige glossy Rafael, over Rafael van der Vaart. In december lanceert de uitgever 90 Minutes, een voetbalblad. Directeur Rob Koghee van Blue Flower Media in Adformatie: “Ondanks de vele negatieve berichten over tijdschriften de laatste maanden, geloven wij absoluut in dit medium. We denken dat er voor goede en met liefde gemaakte bladen nog altijd genoeg interesse is bij lezers. Daarom beginnen we, recht tegen de economische trend in, met deze nieuwe tijdschrifttitel.” 90Minutes zijn overigens ook al succesvolle sportbladen in India en Schotland.

Blond AmsterdamBlond Magazine
Je kent ze misschien van de bontgekleurde theepotten en ontbijtbordjes. De dames van Blond Amsterdam timmeren aardig aan de weg met hun serviesmerk en breiden de kleurrijke beleving nu uit met een lifestyle magazine. Daarin geven de twee ontwerpsters echte fans een kijkje in hun leven en delen ze hun favoriete plekken. Femque van Geffen (Blond): “We lopen altijd over van ideeën en dachten weleens eerder aan een eigen tijdschrift, maar wij zijn geen bladenmakers. Audax kwam precies op het juiste moment met een voorstel voor Blond Magazine en er was direct een klik.“ Hoofdredacteur is  Sandera Krol van Audax, (Marie Claire en Vriendin).

krokodil 1383Pulp de Luxe
Kunst, cultuur, groen, humor en een tikkeltje maatschappijkritiek. Pulp de Luxe gaat al een tijdje mee als online magazine, maar liet onlangs het eerste nummer crowdsourcen. “Een tijdschrift in de hand is pas ‘echt’, zegt hoofdredacteur Job Boersma. “Het papieren PulpdeLuxeMagazine zal in januari 2014 het daglicht zien. Even afhankelijk van de crowdfundcampagne, maar die gaat wel lukken.” De oplage wordt in eerste instantie 2500 stuks, verspreid via winkels, musea en cafe-restaurants.

Belle-voorplat1-239x300Huis van Belle
Huis van Belle is een magazine voor tienermeiden met een Christelijke invalshoek. Het is begonnen als blog, dat is opgebouwd als een huis. Bezoekers van verschillende ‘kamers’ vinden daar verschillende invalshoeken zoals mode (inloopkast) en body &beauty (badkamer). Het glossy magazine is een aanvulling op het blog.

De Tuin op tafel
Vip Media breidt z’n portfolio in special interest uit met een nieuw tuinblad, dat veel meer nadruk krijgt op de moestuin en alle ingrediënten die daaruit komen. Het blad zal dus ook veel culinaire artikelen bevatten. Daarvoor gaat hoofdredacteur Jacqueline Leenders (Bloem&Plant, Landidee, Tuinontwerp) een samenwerking aan met de Vlaamse kok, moestuinier en tuinboekenschrijver Angelo Dorny.

En verder
Suzan! een magazine over ADHD, FreeLife over rustig kamperen, Dakhaas: een Utrechtse stadsglossy en Cashew is een blad voor Stadstuiniers. Ken je nog meer nieuwe titels? Regeer dan!

2 replies on “Er wordt toch gelanceerd”
  1. says: Vincent

    In december wordt ook IJsmeester gelanceerd. Een uitgave van de makers van Soigneur. Maar daar vertel ik je morgen meer over. 🙂

Comments are closed.