Volgas is het nieuwe literaire autosport magazine

Volgas is een nieuw literair magazine over de autosport

Volgas is een nieuw magazine met de ambitie de best geschreven autosportverhalen te bundelen. Op 4 maart 2021 verschijnt deze nieuwkomer in de schappen van boek- en tijdschriftenwinkels. Volgas is een initiatief van Hans van der Klis en Jeroen Demmendaal.

Literaire autosport magazine

Het magazine zal in de schappen misschien naast andere autosport titels liggen, maar Volgas magazine wil zich hiervan onderscheiden door hun sterke ambitie om autosportverhalen te vertellen op een literaire wijze. Volgas zal de lezer actuele en diepgravende verhalen bieden, ook historische beschouwingen over de sport en daarnaast zullen er persoonlijke herinneringen, analyses, essays en thematische portfolio’s van fotografen in te vinden zijn.

Jeroen Demmendaal zegt hierover: “Op zich hebben racefans in Nederland weinig reden tot klagen. Er zijn meerdere goede publicaties, zowel online als gedrukt. Maar als voetbalfan kun je in de boekenwinkel bijvoorbeeld Hard Gras vinden, en voor wielerliefhebbers is er De Muur. Hans en ik zijn een groot fan van beide tijdschriften, en zoiets bestond nog niet voor autosportliefhebbers. Een tijdschrift zonder wedstrijdverslagen of de laatste interviews, maar met diepgravende analyses, meeslepende achtergrondstukken en persoonlijke verhalen waarbij de kwaliteit altijd voorop staat.”

Voor ieder wat wils

Hans van der Klis benadrukt dat Volgas een breed lezerspubliek heeft: “Wij willen mensen bereiken die zowel geïnteresseerd zijn in autosport als in goede verhalen.” Demmendaal voegt hieraan toe: “We richten ons op de autosportliefhebber in de brede zin. Natuurlijk besteden we volop aandacht voor de Formule 1, maar we richten ons ook op liefhebbers van bijvoorbeeld endurance races als de 24 uur van Le Mans en de Amerikaanse IndyCars. En onze verhalen gaan zowel over heden als verleden, dus er is voor ieder wat wils.”

Collectorsitem

Volgas zal slechts drie keer per jaar worden uitgegeven door uitgever Edicola Magazines uit Deventer. Demmendaal vertelt: “We merkten het ook toen we schrijvers benaderden om mee te werken aan Volgas: ze waren razend enthousiast over de mogelijkheid om iets goeds te kunnen publiceren zonder de directe dwang van de actualiteit.”

Volgens de oprichters zal iedere editie een collectorsitem worden. Van der Klis legt uit: “De kwalitatief hoogstaande onderdelen zullen dan ook tijdlozer van aard zijn. Ze zullen lang houdbaar zijn. Niet alleen de verhalen zijn van hoge kwaliteit, maar ook het magazine zelf. Net zoals bij een goed boek, daar besteed je ook zorg aan de uitvoering en de vormgeving. Hij ziet er echt fantastisch uit, we gebruiken echt speciaal papier. We hebben niet bezuinigd op  de uitvoering. Het blad heeft een geheel eigen vormgeving.”

De eerste editie van Volgas is op 4 maart te koop. Een jaarabonnement zal 27,50 kosten. Het blad wordt door Aldipress gedistribueerd en is te koop bij zo’n duizend winkels waaronder de Bruna, AKO, Primera en goed gesorteerde boekhandels met een Aldipressassortiment. Ook kunnen ze via de website besteld worden. Volgas ligt tot eind juni in de schappen, dan komt er weer een nieuw nummer.

Tekst: Tessa Houben 

0 replies on “Volgas is het nieuwe literaire autosport magazine”