Historische kiosk opent in Antwerpen

Kiosk imaginaire

Hou je van magazines? Dan is het hup snel naar Antwerpen. Daar opent, tijdens het open atelier event een walhalla voor magazine-liefhebbers: de ‘Kiosk Imaginaire’ van Maurits Brands.

Wat kunnen we verwachten in jouw ‘kiosk’?

“Kiosk Imaginaire vindt plaats tijdens de komende Open Ateliers in Antwerpen. Open Ateliers is een jaarlijks evenement waarbij kunstenaars in de regio Antwerpen hun werkruimte openstellen. De kiosk is een installatie met ongeveer 1500 tijdschriften, om de evolutie van tijdschriften op een intuïtieve manier te kunnen ontdekken.”

Welke soort tijdschriften stel je tentoon?

“Kiosk Imaginaire omvat een referentie naar ‘alle’ tijdschriften en de evolutie van het medium. Zowel de meest ‘gewone’ als de meest ‘bijzondere’ tijdschriften worden op thema gepresenteerd. Alle thema’s, alle titels, wereldwijd, met de evolutie van bijvoorbeeld Femina en Bibel, Libelle en Margriet, Elle en Marie Claire, Vogue en Harper’s Bazaar. Daarnaast ook mannenbladen, woonbladen, kunstbladen van diverse decennia, satire, opiniebladen, kindertijdschriften, human interest, sport, fotojournalistiek met titels als Life, VU en Sunday Times Magazine of Saturday Evening Post.”

Hoe heb je ze gekozen?

“De selectie is gebaseerd het ongelooflijke brede aanbod met markante veranderingen in de tijd. Bijvoorbeeld door restylings, zo kunnen bezoekers van sommige titels verschillende nummers uit diverse decennia naast elkaar zien.”

Met journalistiek tussen de ‘echte’ wereld en de geïdealiseerde wereld vormen ze samen een spiegel van onze maatschappij

Hoe kom je aan al die bladen?

Mijn archief omvat circa 40.000 tijdschriften van 1900 tot vandaag. Ik startte vanaf mijn zesde jaar met collages en het tekenen van tijdschriften. De collectie is altijd verder gegroeid. Ik heb altijd al tijdschriften vergeleken en de talloze overeenkomsten en verschillen ontdekt. Zo ben ik gefascineerd geraakt en gebleven. Bladen beklijven en blijven boeien. Met journalistiek tussen de ‘echte’ wereld en de geïdealiseerde wereld vormen ze samen een spiegel van onze maatschappij.”

Ben je professioneel bezig in de media

“Ik ben bladenmaker zonder blad. Als journalist en redacteur publiceer ik over beeldcultuur in tijdschriften, ook heb ik enkele exposities (mede) samengesteld. Tijdschriften vormen voor mij een passie vanuit alle aspecten in woord en beeld, typografie en vormgeving, sociaal-maatschappelijk en culturele ontwikkeling, terugbladeren en vooruitkijken.”

Wat is je grootste schat?

“Niche bladen zijn misschien het meest intrigerend, bijzondere, soms waanzinnig goed gemaakte pareltjes, naast titels met grote oplagen, grote commerciële belangen, en heel wat minder illusies. Eén van de topexemplaren in de collectie blijft Richard Avedon’s Harper’s Bazaar, april 1965.”

Kiosk Imaginaire vindt plaats tijdens de Open Ateliers in Antwerpen op zaterdag 23, zondag 24, zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. KIOSK imaginaire -met de evolutie van beeldcultuur in tijdschriften – is te ontdekken van 14 tot 18 uur. Adres: Kattendijkdok-Oostkaai 64, in het rode gebouw tussen de rijweg en het havendok. Meer info: magazinebrands.be
0 replies on “Historische kiosk opent in Antwerpen”