Glamour komt met een blanco cover

Glamour komt op 5 februari 2020 met een blanco cover

Glamour lanceert vandaag een bijzondere editie. De cover van het magazine is leeg. Lezers van het blad kunnen meedoen aan een ontwerpwedstrijd. Wie de mooiste cover maakt, wint een prijs.

Anke de Jong: “Het idee is ontstaan bij de gedachte dat we dit jaar 15 jaar bestaan. Al 15 jaar bepalen wij dus elke maand wat er op de cover staat. Maar wat wil de lezeres eigenlijk zien? Deze maand is de lezeres aan zet en ik kan niet wachten om de covers te gaan zien van alle jonge vrouwen in Nederland die deze maand het heft zelf in eigen handen hebben.”

Verantwoordelijkheid

De redactie is met die vraag gaan spelen: wat wil de lezer eigenlijk zien? De Jong schrijft in haar editorial: “Diversiteit en inclusiviteit in de media zijn belangrijks topics, ook voor Glamour. Wij zijn ons ervan bewust dat het beeld dat wij schetsen, bijdraagt aan de beeldvorming van veel jonge vrouwen. Die taak en verantwoordelijkheid nemen we heel serieus, dus proberen we elke keer weer covers te maken die belangrijke thema’s aansnijden, een discussie op gang brengen of waarvan wij bij Glamour vinden dat lezers er meer van moeten weten.”

Cover op Insta

Ze vervolgt: “Natuurlijk vinden wij het leuk als we een cover maken die lezers zo mooi vinden dat ze ‘m delen op social media of aan vriendinnen laten zien.” De eerste cover van 2020 is het dus aan de lezer. De Jong: “Jij bent aan zet. Welk model, welke beautytrend, welke look, welke teksten, welke kleuren, en welke accessoires wil jij zien op de cover van het modenummer van een van de grootste tijdschriften van Nederland?”

Jury en prijs

Glamour maakt het lezers een beetje makkelijker door in het nummer stickervellen en tien inspiratiepagina’s te leveren met looks, modellen en accessoires. Een professionele jury gaat de covers beoordelen. Lezers kunnen meedoen door hun eigen creaties te delen via social media met de hashtag #myglamourcover en de tag @glamournl. Hou het Instagram account van Bladendokter in de gaten, daar publiceren we de komende weken de mooiste resultaten.

Het is niet de eerste keer dat een magazine redactie de cover leeg laat. Eerder verschenen er witte tijdschriften om verschillende redenen. Een overzicht:

cover volkskrant magazine
Volkskrant magazine over het succes van fototenbeurs en toonstelling Unseen.
cover Elle Australia
Cover van Elle uit Australië (2015). Niet helemaal wit, maar wel met een spiegel-effect. Diegene die ‘m vasthoudt is het covermodel.
Cover Intermediair
Intermediair met een nummer (2004) over de zomerstilte bij werkend Nederland.
Cover Elle UK
Cover van de Britse Elle(2016), aankondiging van een restyle.
Cover new republic
Een cover van het Amerikaanse opinieblad New Republic (2013). Een ode aan de ‘white album’ van The Beatles en tegelijkertijd een aanklacht tegen de overwegend witte huidskleur van de leden van de Republikeinse Partij.
De cover van Time out, editie voor abonnees, om even te benadrukken dat het blad een koopje is.

Superveel dank aan Jaap Biemans voor de ruggespraak en inspiratie. En de beste tip voor cover-lovers: Kijk naar zijn site: coverjunkie.com

0 replies on “Glamour komt met een blanco cover”