Een einde aan het iconische magazine Interview

Andy Warhol Magazine Interview

Het rommelde al maanden op de redactie van Interview. Het iconische magazine werd in 1969 opgericht door Andy Warhol. Het werd in de vorige eeuw hét instituut voor kunst, mode, entertainment en pop-cultuur maar houdt nu – na bijna 50 jaar – op te bestaan.

Het was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zo’n beetje het coolste wat je kon overkomen: door Andy Warhol gevraagd worden voor de cover en een interview in z’n eigen magazine Interview. Overigens was deze vraag alleen voorbehouden aan it-girls, opkomende talenten uit kunst, muziek, mode en film. En van tijd tot tijd ging de vraag naar de vrouwen en vriendinnen van rijke zakenlui, die de cover illustraties vervolgens voor veel geld aankochten.

Pop-cultuur

Andy Warhol magazine InterviewAndy Warhol was tot aan zijn dood in 1987 betrokken bij het magazine, dat bekent stond onder de bijnaam: ‘the Crystal Ball of Pop’. Hij maakte zelf de covers en trok soms dagen uit voor het interviewen van beroemdheden. Gesprekken die dan woord voor woord werden overgenomen in print. Naar mate zijn leeftijd vorderde, werd zijn rol kleiner. Onder leiding van Bob Colacello en Ingrid Sischy werd het blad een belangrijke stem in de pop-cultuur. Interview werd in 1989 gekocht door de zeer vermogende kunsthandelaar Peter Brant.

Rechtszaken en aantijgingen

In de afgelopen jaren verloor Interview veel van z’n betaalde oplage. De laatste maanden rommelde het op de redactie. Door een opgelopen huurachterstand sloot het vermaarde hoofdkantoor in de hippe New Yorkse wijk Soho de deuren en stonden medewerkers op straat. Ook eisten oud-medewerkers zes ton achterstallig salaris in een rechtszaak tegen de uitgever. Bovendien raakte creatief directeur Karl Templer betrokken in een reeks aantijgingen rondom seksuele intimidatie. De afgelopen maanden liep veel redactioneel talent weg en werd niet vervangen. Het is niet bekend wat er met de internationale edities – onder andere in Duitsland en Rusland – gaat gebeuren.

Herinneringen

Het einde van Interview komt hard aan in de New Yorkse in-crowd. Zeker omdat ‘the Village Voice’ bijna een jaar geleden ook z’n print editie staakte. Wat rest zijn de iconische covers en zoete herinnering van velen die in het nachtleven van New York door een beschonken Andy Warhol zelf toegefluisterd kregen: “you could be on the cover of Interview”, een compliment dat hij veelvuldig gaf.

Iconische covers

Interview magazine heeft in z’n bijna 50-jarig bestaan veel iconische covers gelanceerd. Benieuwd? Op het account van Bladendokter op Instagram, vind je een overzizcht.

0 replies on “Een einde aan het iconische magazine Interview”