Digitale tools voor moderne journalisten

Journalisten moeten tegenwoordig goed nadenken waar ze hun tijd aan besteden omdat de inkomsten in de journalistiek onder druk staan. Sommige online tools, apps en platforms helpen je tien stappen verder en andere kosten je alleen maar tijd.

Internetondernemers lanceerden daarom een lijst van onmisbare tools voor de digitale journalist. Het leek de initiatiefnemers van De Journalisten-toolkit een goed idee om een gecureerde lijst bij te houden met de digitale hulpmiddelen die je absoluut niet mag missen als journalist.

Elke dag een nieuwe tool

Elke dag wordt er wel een nieuwe online tool, platform of app gelanceerd die relevant is voor het werk van journalisten. Door de stortvloed aan nieuwe producten is het echter bijzonder lastig geworden om de relevante tools te onderscheiden van de producten die alleen maar tijd slurpen.

De Journalisten Toolkit heeft apps, online platforms, tools en diensten bij elkaar gezocht en gesorteerd in de categorieën Online Branding, Content Creatie, Research, Data en Overig. Bij elke tool is beschreven waarom het relevant kan zijn voor journalisten.

“Als oprichter van een platform voor journalisten kom ik veel toffe tools tegen voor journalisten. Toen ik het daar met collega-ondernemer Martijn over had kwam we op het idee om een lijst te gaan bijhouden van alle gave dingen die we tegenkomen.”

– Stef Gallé, initiatiefnemer

“Journalisten moeten altijd één oog op die laatste ontwikkelingen houden, maar ze hebben het al druk genoeg. We hebben de handen ineen geslagen om de apps aan te wijzen waarvan wij denken dat ze journalisten kunnen helpen.”

– Martijn de Kuijper, initiatiefnemer

Meet up over journalistiek en technologie

De Journalisten Toolkit is een initiatief van de founders van online newsletter tool Revue en digitaal platform voor journalisten Journa, in samenwerking met De Coöperatie.

Meer weten over tools en tech voor ons vak? De bovenstaande drie bedrijven organiseren op 5 juli ook een meetup over journalistiek en technologie. Inschrijven kan hier: attending.io/events/journalism-tech-meetup

0 replies on “Digitale tools voor moderne journalisten”