Het laatste nummer van Aktueel verscheen in december vorig jaar. En pas gister is bekend gemaakt dat het is afgelopen met het mannenblad.
De reden dat uitgever Audax stopt met Aktueel zijn te wijten aan het achterblijven van adverteerders en vooral het wegzakken van de betaalde oplage. Aktueel verloor sinds het einde van de jaren negentig bijna 100.000 betalende lezers en beleefde eind december een dieptepunt met een verkochte oplage van ongeveer 25.000.
Schieten en tieten
Aktueel werd in 1984 opgericht, als opvolger van het blad Rits. Decennia lang was Aktueel het weekblad over misdaad, sport en – de belangrijkste USP – bloot. Naakt op de cover, naakt in het binnenwerk.
Nieuwe naam en formule
Toen de betaalde oplages begin van deze eeuw begonnen te dalen is Aktueel gaan experimenteren met de formule. In 2006 werd het weekblad een maandblad. De uitgever koos voor minder bloot, meer sport en andere namen. Het blad heeft in het schap gelegen als Aktueel Sport – met meer aandacht voor sport-, Aktueel Primo – meer roddel – als Aktueel Man – stoerder, meer general interest – en uiteindelijk weer Aktueel.
Mocht niet baten
Bij dit ‘gezoek’ bleef het succes uit. Net als andere actuele mannenbladen, touwens. Ook HP/deTijd en Nieuwe Revu experimenteerde met de formule, met de creatieve koers en leiding. Het mocht niet baten. Meer daarover hier.
(De grafiek hiernaast is afkomstig van Piet Bakker’s onderzoek naar 20 jaar oplageontwikkeling)
Veranderende markt
Volgens Rob van Vuure is dat vooral te wijten aan de veranderende markt. In het AD van vandaag reageert hij: “Heel veel tijdschriften hebben het moeilijk, vooral die zich richten op mannen. Vrouwen willen artikelen lezen om bij weg te dromen. Mannen zijn vooral geïnteresseerd in specifieke informatie, over voetbal, fotografie of een andere hobby. Daar zal nog lang een markt voor blijven. Maar niet voor bladen die zich richten op een grote doelgroep.”
Last van je eigen imago
Ik ben het deels met Van Vuure eens. Maar ik denk vooral dat Aktueel te leiden heeft gehad van z’n eigen imago. Eenmaal een blootblad, altijd een blootblad. En met een overweldigend gratis aanbod van online naakt, is het lastig om je concept overeind te houden. Dan kun je gaan klussen aan je concept zoveel je wilt, maar een sterk imago zal je altijd terugwerpen.
Ga je dan ook nog sleutelen aan naam en formule dan zet je de lezer helemaal op het verkeerde been. En het gevolg is dat ze je links zullen laten liggen.
Weinig interessante inhoud
Ook is Aktueel ten onder gegaan aan de noodgedwongen bezuinigingen. Met het wegvallen van inkomsten uit advertenties en de lezersmarkt is de redactie jaren achtereen gedwongen om te bezuinigen. In het AD vertelt oud hoofdredacteur Peter R. De Vries dat er eind jaren tachtig nog ruimte was voor onderzoeksjournalistiek, dat resulteerde in opzienbarende onthullingen. Maar de laatste jaren was er weinig interessants in het blad meer te lezen, aldus de Vries.
Conclusie:
Aktueel heeft nog maar eens bewezen dat bladen die bezuinigen op de productie van goede en unieke content, ten dode zijn opgeschreven. Want voor bladen met een prijskaartje blijven de verwachtingen van de lezers altijd hoog. Ga je dan ook nog sleutelen aan naam en formule dan zet je de lezer helemaal op het verkeerde been. En het gevolg is dat ze je links zullen laten liggen. Is dat erg? Nee: het medialandschap is niet in marmer gehouwen. Concepten, programma’s titels komen en gaan.