Bekend en zwanger? Dan naakt op de cover

De cover van de jongste Vanity Fair is met veel enthousiasme ontvangen. De zwangere Serena Williams poseert naakt voor de camera van Annie Leibovitz in de inmiddels iconische pose waarop zwangere vrouwen al 26 jaar lang worden geportretteerd.

I’ve been photographing Serena since she was 16 years old. It was wonderful to do these pictures at this stage of her life

~ Annie Liebovitz

Dit is niet de eerste keer dat een zwangere celebrity de cover van een bekende blad siert. De foto van Serena Williams is niet zozeer een kopie, als wel een ode aan de iconische coverfoto van Demi Moore, die in 1991 als eerste zwangere vrouw naakt op de cover van Vanity Fair verscheen. Ook toen stond Annie Leibovitz achter de camera.

De eerste: Demi Moore in 1991

De actrice Demi Moore maakte vooral in de jaren tachtig en negentig furore als actrice. Ze was zeven maanden zwanger toen ze werd gefotografeerd voor Vanity Fair. Als actrice was ze gewend om geregeld voor de camera uit de kleren te gaan, maar een naakte vrouw op de cover van Vanity Fair, dat was een primeur. Annie Leibovitz wilde met het portret van Moore de vrouwelijke zwangerschap zowel vieren als seksualiseren. Tina Brown, toen hoofdredacteur van Vanity Fair, stelde dat het dapper was van Moore op zo te poseren: “A new young movie star willing to say, ‘I look beautiful pregnant,’ and not ashamed of it.” Leibovitz zelf was minder enthousiast over het resultaat: “I don’t think it’s a good photograph per se. It’s a magazine cover. If it were a great portrait, she wouldn’t be covering her breasts.”

covers met zwangere celebrity's

Veel commotie

Schaamte was niet iets wat Demi Moore – die een jaar later weer naakt voor Vanity Fair poseerde – voelde. Toch stuitte de cover van een naakte zwangere vrouw in 1991 veel op commotie. Verschillende winkelketens weigerden de cover in het schap te leggen en sommige winkeliers stopten het blad principieel op de achterste planken tussen de porno-blaadjes.

Ode brengen

Maar de cover van Demi Moore oogste ook veel lof. Andere magazines volgden in de voetsporen van Annie Liebovitz en nodigden zwangere celebrity’s uit om naakt te poseren. Met het ‘nadoen’ van de cover brachten zij een ode aan Vanity Fair. Bladen als Elle, Vogue, W, Marie-Claire en Ebony hebben allemaal een naakt, zwanger en bekend covermodel gehad. New York Magazine gebruikte de bekende pose zelfs als beeld voor een achtergrondreportage over de steeds ouder wordende moeders.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

0 replies on “Bekend en zwanger? Dan naakt op de cover”