Waarom Jan het beste blad is

Afgelopen donderdag werden de Mercurs uitgerekt. Het tijdschrift equivalent van het Gouden Kalf voor film of de Televisier Ring voor televisie. De jaarlijkse prijzenregen in bladenland gaat gepaard met galajurken, rode lopers en een spetterende show. Er zijn verschillende categorieën. Hieronder een samenvatting met opmerkingen uit het juryrapport.

Jan is het beste blad
Jan is verkozen tot: tijdschrift van het jaar. Het juryrapport vermeldt vooral het feit dat Jan achter de schermen een enorme ommekeer kende. Bedenker van het blad, Marie Nanette Schaepman, vertrok met de gehele kernredactie naar het – alweer gesneuvelde – Park. De nieuwe hoofdredacteur, Esther Goedegebuure, wist met een deels nieuwe redactie, de formule te verdiepen en de kwaliteit te behouden. Knap voor een blad dat niet in licentie wordt gemaakt en dus zelf 100% verantwoordelijk is voor alle content.

Elle heeft de beste leiding
Cécile Narinx is verkozen tot de beste hoofdredacteur van 2012. Het gaat goed met Elle. Waar bijna alle bladen dalen, kent Elle een stijgende oplage en groeiende advertentie-inkomsten. Het feit dat Narinx veel in de media is en daar zichzelf en haar blad goed zichtbaar laat zijn heeft bijgedragen aan deze blijk van waardering.

Beste Cover is van VPRO Gids
Waar veel tijdschriften de cover gebruiken als verkoopinstrument, kiest de VPRO Gids de buitenkant als artistieke speeltuin. De winnende cover bestaat een streeppatroon waarin je na drie keer kijken een hamburger herkent. De VPRO Gids weet zijn vaste plek onder de genomineerde wederom te verzilveren.

Beste nieuwkomer: Vogue
De jury: “Een sterk merk naar Nederland halen in één, die hooggespannen verwachtingen waarmaken is een heel ander verhaal. De toon is gezet, adverteerders en lezers haken aan. We zijn blij met zo’n trotse nieuwkomer.”

Autoweek schrijft beste reportage
Autoweek maakte een dossier over Saab. Dit leidde tot een turbo-injectie voor de losse verkoop en de iPad-versie van het blad. Het dossier was een cross mediaal meesterwerk, incluis online minidocumentaire met daarin een exclusief interview met gevallen topman Victor Muller.

Mooiste blad is Eigen Huis & Interieur
“Prachtig, fris, modern, helder en herkenbaar”, schreef de jury over de Artdirection van het magazine. De beeldtaal van eigen Huis & Interieur is niet alleen ongeëvenaard in het woonsegment, maar ook verreweg het beste dat bij de jury ter tafel kwam.

LINDA. Innoveert
Met drie nominaties (ook beste blad, mooiste cover) nam LINDA. dit jaar de prijs voor de beste innovatie mee naar huis voor de actie Linda lijnt. De prijs is verdiend omdat de achterban van het blad massaal meelijnde. Maar liefst 16.000 lezeressen schreven zich in en volgde het wel en wee van Linda en haar dieet.

Mercur d’or
Speciale aandacht ging uit naar het jarige magazine Donald Duck. Het blad vierde z’n verjaardag groots en oer-Hollands en dan verdien je volgens de jury een speciale Lof-prijs.

 

0 replies on “Waarom Jan het beste blad is”