Vrij Nederland verder zonder vaste redactie

Ward Wijndelts van Vrij Nederland

Van een week- naar een maandblad. Van print naar digital first. En afgelopen januari kwam er een einde aan het vaste dienstverband van 9 redactieleden. Vrij Nederland start 2020 met een nieuwe formule, een nieuwe strategie en een nieuwe redactie met vaste freelance redacteuren.

Over de nieuwe strategie van Vrij Nederland vertelt hoofdredacteur Ward Wijndelts uitvoerig in de nieuwe podcast van Bladendokter. Wijndelts werd 3 jaar geleden hoofdredacteur van Vrij Nederland, een blad met een rijk verleden en een onzekere toekomst. Waar het weekblad in de jaren zeventig nog 117.000 betaalde oplage had, was de teller in de afgelopen jaar inmiddels gezakt naar net meer dan 20.000. Aan Wijndelts de schone taak om aan de krimp een einde te maken in het 2020, het jaar dat Vrij Nederland 80 jaar bestaat.

Een stap terug

Na 3 jaar reoganiseren presenteert Ward Wijndelts voor Vrij Nederland niet alleen een nieuwe koers, maar ook een nieuwe organisatie. Dat betekent voor negen redacteuren – waarvan er sommigen al tientallen jaren in dienst waren – een einde aan hun vaste dienstverband. Met een vaste team aan freelance redacteuren wordt er gewerkt aan de invulling van een nieuwe missie. Deze is erop gericht dat Vrij Nederland als maandblad niet langer de waan van de dag gaat najagen. Die positie ligt eerder bij de kranten en hun zaterdagkaternen vol opinie en achtergrond. Vrij Nederland neemt nog een stap terug en gaat langlopende thema’s beschrijven en inzoomen op de verdeling die onze maatschappij kenmerkt.

Zoeken naar relevantie

De koers die Vrij Nederland gaat varen, heeft heel erg te maken met de zoektocht naar relevantie. Met een nieuwe identiteit, een nieuwe missie, een digital first strategie en een nieuwe organisatie wil Vrij Nederland ‘future proof’ worden. Beluister het hele interview met Ward Wijndelts, in gesprek met Carolien Vader van Bladendokter, in deze aflevering van de podcast: Komt een blad bij de dokter.

0 replies on “Vrij Nederland verder zonder vaste redactie”