Verpleegkundigen maken de Libelle

Zorgspecial Libelle gemaakt met medewerkers van het Amphia Ziekenhuis

Op 10 september verschijnt de editie van Libelle die tot stand is gekomen in samenwerking met medewerkers van het Amphia ziekenhuis in Breda. Een bijzonder gasthoofdredacteurschap in een bijzondere tijd

Een zorg-nummer, met zorgmedewerkers in de redactie, stond al heel lang op de verlanglijst van de redactie. Tijdens de corona-crisis werd dit idee urgenter dan ooit. Hoofdredacteur Hilmar Mulder: “We zijn gaan samenwerken met een ziekenhuis dat in de brandhaard van de crisis stond. Hun harde werk was (en is) van onschatbare waarde en zij verdienen zo veel meer dan alleen applaus. Met deze speciale editie geeft Libelle de vrouwen in de zorg een gezicht en een platform voor hun indrukwekkende verhalen.”

Gasthoofdredacteuren

Het is niet de eerste keer dat Libelle de samenwerking aangaat met een gasthoofdredacteur in de vorm van een persoon of een beroepsgroep. Eerder waren pubers, burgemeesters en politiemensen betrokken bij het redactieproces. Mulder: “Met zo’n samenwerking kom je weer heel dicht bij je doelgroep te staan. Veel Libelle-lezers zijn namelijk werkzaam in de zorg (en het onderwijs). Dus we hebben uit eerste hand hun verhalen gehoord.” Libelle lezers krijgen een exclusieve inkijk in hoe het nu echt was, in het oog van de storm. Met vaak ontroerende verhalen die zich afspeelden in het Amphia Ziekenhuis, tijdens de Corona crisis.

Het ergste voorbij

De redactie van Libelle heeft eind april contact gezocht met het ziekenhuis. “Na verschillende videomeetings hebben we in juni, toen bij hen het ergste voorbij was, twee grote live redactievergaderingen gehad in een giga vergaderzaal in het ziekenhuis. Alles op netjes op 1,5 meter afstand. We hebben een planning gemaakt en deze voorgelegd aan de medewerkers. Daarna hebben we ruim drie dagen op de voormalig cohort-afdeling van het Amphia Ziekenhuis de producties gemaakt. In de vleugel die tijdens de corona-crisis vol lag met patiënten. Dat voelde best raar”, vertelt Mulder.

10 verschillende covers

De zorg-special van Libelle ligt op 10 september in de winkel met 10 verschillende covers. Mulder: “Het zorgpersoneel vond het een fantastische ervaring. Er werd enthousiast gereageerd op de covers. En ze vertelden dat ze – na die pittige tijd – het zo’n leuke, positieve ervaring vonden om samen te werken aan een magazine. Om hun verhaal te kunnen vertellen. Ze willen vooral zo graag laten zien hoe machtig mooi hun vak is.”

0 replies on “Verpleegkundigen maken de Libelle”