Print komt tot leven

Soms ontmoet je mensen die gepassioneerd bezig zijn om de grenzen van het vak op te rekken. Zoals Kate Stone van de innovatieve drukkerij Novalia uit Cambrigde. Zij combineert verschillende technieken met print om papier tot leven te brengen.

Novalia is opgericht door wetenschapper Kate Stone. Ze begon te experimenteren met haar eerste drukpers uit pure liefhebberij. Maar als snel kreeg haar eigenzinnige  nieuwsgierigheid de overhand. Wat zou er gebeuren als je nieuwe techniek integreert in een traditioneel medium? Inmiddels heeft ze negen mensen in dienst, zowel ontwerpers als technici, en zoekt het team dagelijks naar de nieuwe grenzen voor het medium print.
.

Chips, batterij, luidspreker
‘Elke tissuedoos verdient een piano’, zegt Stone met een lach. Ze legt uit: ‘De achterkant van de doos is bedrukt met geleidende inkt. Deze inkt staat in constante verbinding met een microchips  – samen met een minuscule batterij en luidspreker. Wie de toetsen aanraakt, zorgt voor een kleine vertraging in het signaal van inkt naar chip. De chip zorgt vervolgens voor het juiste signaal.’

Totaal concept
Novalia benadrukt dat deze innovatie niet helemaal nieuw is. ‘Alle techniek bestaat al. Het enige dat wij hier doen is het combineren van ideeën.’ Ze vindt niet alleen het ontwerp belangrijk, of de techniek, maar ook het ontwerp van het productieproces. De waarde van deze innovatie zit ‘m in het gehele concept. Van ontwerp tot uitvoering. We zorgen dus ook voor de machines die deze tissuedozen kunnen produceren, zodat je overal ter wereld de techniek kunt toepassen. Dit om ook te voorkomen dat je vastzit aan die ene fabriek in China waar duizenden handen, onder niet al te goede omstandigheden, de dozen produceren.


Muziekposters
Nieuw is Novalia’s techniek waarin geleidende inkt is verbonden aan Blue Tooth 4. Dat is een Blue Tooth variant die maar heel weinig energie nodig heeft. Op die manier kun je op afstand een poster tot leven laten komen. In het voorbeeld hieronder worden bezoekers gevraagd muziek te maken met een poster, waarop een jazz festival wordt gepromoot. In het voorbeeld communiceert de geleidende inkt in combinatie met de blue tooth met een laptop waarop een programma draait, dat de muziek levert. Er is ook een variant waar poster direct communiceert met een app op de smart phone van de gebruiker.

Lichtgevende inkt
Kate Stone is nu bezig met een experiment waarin LED-verlichting wordt geïntegreerd in print. ‘LED-lampen bestaan uit kristallen in een glazen behuizing. De LED-kristallen zijn piepklein en kunnen ook worden geïntegreerd in print. De kristallen plakken we op een lang stickervel en we zijn nu bezig om een machine te ontwikkelen die deze kristallen opvellen papier kan injecteren. Zo kun je een pagina in bijvoorbeeld een magazine laten oplichten.

Meer weten? Lees ook de blogpost over digitale innovaties in print, o.a. met elektronische inkt.

0 replies on “Print komt tot leven”