Nieuwe magazine extensie: de short form serie

Na vlogs, reallife, interviews, quizen en how-to’s starten verschillende mediamerken met een nieuwe video extensie: de short form serie. LINDA.tv trapt af en zendt vanavond de eerste aflevering uit van de mini-crimi, De Vlucht.

Elke aflevering van De Vlucht duurt 8 minuten, de crimi bestaat uit 8 afleveringen en wordt vanaf 19 april uitgezonden op LINDA.tv. De serie volgt een stel rechercheurs die een crimineel op de voet volgen. Loes Haverkort, Sinan Eroglu en Eric Corton spelen de hoofdrollen in de spannende mini-serie. Het scenario is geschreven door misdaadauteur Simon de Waal (o.a. Bureau Raampoort) en de serie is een coproductie van LINDA.tv en Talpa Fictie (o.a. Gooische Vrouwen, Divorce). Eerder bracht LINDA.tv de serie Bitterzoet.

Libelle en Vrouw

Ook Libelle.tv is onlangs met een serie gestart. Dit merk koos bovendien voor short form. Dagelijks om half acht kunnen volger van Libelle.tv in 3 of 4 minuten meeleven met Eva en haar vriendinnen. Libelle koos voor een soap-achtig format. Ook Vrouw.nl van TMG lanceert vanaf 1 mei een serie afleveringen – ook van zo’n minuut of 8 per deel – op VNDG, het nieuwe videokanaal van TMG. De serie: Dagboek van een Minnares is gebaseerd op de populaire verhalenreeks die al eerder op Vrouw.nl verscheen.

Short form voor korte aandacht

Short form video is een relatief nieuw fenomeen dat inspeelt op de populariteit van video-series en de steeds korter wordende attentiespanne van voor mobiele mediagebruikers. Vooral op Youtube en Vimeo zijn de afgelopen jaren verschillende short form series gestart. Sommige zijn zelfs zo populair, zoals High Maintanance, dat ze zijn overgenomen door HBO en verdwijnen achter een betaalmuur.

ontiegelijk trots

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDA.tv: “We wilden na Bitterzoet een mysterie, een moord. Daar begon het mee. En nee, het klinkt wat raar maar we hadden geen voorbeeld voor ogen toen we begonnen aan De Vlucht, onze mini-crimi. Ik weet ook eerlijk gezegd geen voorbeelden. Bitterzoet bestond ook uit korte afleveringen, maar dat was iets logischer omdat die losjes op columns zijn gebaseerd. De Vlucht bestaat uit 8 afleveringen van 8 minuten, met een begin, plot, cliffhangers én spannend middenstuk. Voor de serie is apart een script geschreven, waarin het verhaal rap tot wasdom komt maar niet in zo’n noodtempo dat de kijker amechtig achterblijft. Kortom: een heel nieuwe stijl van schrijven en acteren en filmen en monteren. Waar ik verder niet zoveel verstand van heb maar gelukkig Simon de Waal (auteur), Will Koopman (creatief producent) en Zip Wertwijn wel. We zijn er ontiegelijk trots op. Even niet zwijmelen op de bank maar rechtop van de spanning in je stoel.”

0 replies on “Nieuwe magazine extensie: de short form serie”