Er was de laatste maanden veel te doen om VK Magazine. Sinds zaterdag is het blad gerestyled. De laatste stap in een nieuwe koers die is neergezet sinds zowel de krant als het blad is voorzien van een nieuwe hoofdredacteur.
Hoofdredacteur Philip Remarque van De Volkskrant sprak in oktober 2011 al over de nieuwe koers die het magazine – volgens Remarque een van de vaste, meest geliefde onderdelen van de krant – zou inslaan. Het begon met een restyle onder leiding van José Rozenbroek, voormalig chef van het blad. Deze restyle werd zeer slecht ontvangen door de lezers en kostte Rozenbroek uiteindelijk haar baan. Bij deze restyle – waarbij de koppen achter foto’s, en witte kaders verdwenen – was Studio Room betrokken.
‘We werden emotioneel’
Tijdens het Facing Pages Festival, een maand geleden, sprak Matthias Boswinkel van Studio Room over deze mislukte restyle. In zijn openhartige toespraak ging hij in op de kwestie. Hij vertelde over de opzet van de nieuwe lay out en over de werkwijze. Daarbij werd het magazine door De Volkskrant zelf vormgegeven, op basis van een door Studio Room gemaakte templates. Studio Room voorzag de vormgegeven pagina’s van commentaar en advies. En dat werkte niet. De adviezen van Room werden door De Volkskrant ontwerpers in de wind geslagen zodat de nieuwe art directie niet uit de verf kwam. Boswinkel vertelde dat de betrokkenen van Studio Room daar uiteindelijk zeer emotioneel hebben gereageerd, wat de samenwerking verder verslechterde.
Nieuwe chef en nieuwe art director
In december wordt VK Magazine geleid door Corinne van Duin, voormalig hoofdredacteur van Viva. Zij heeft Jaap Biemans gevraagd de vormgeving van het blad onder handen te nemen. Biemans, beter bekend als Coverjunkie, tekende eerder voor de art directie van Hollands Diep en Adformatie. Hij heeft VK magazine van een van een ‘mooier en aantrekkelijker‘ uiterlijk voorzien. Naast de restyle zijn ook enkele rubrieken in het blad (eindelijk) gesneuveld.
Tweeënhalf kolom
De nieuwe opzet is geslaagd. Biemans introduceert een beeldtaal die veel beter aansluit bij een blad en VK magazine ook echt een glossy uiterlijk geeft. Door het gebruik van zwarte kaders, tekstvlakken in een andere kleur en een hippe retro kopletter, heeft VK magazine een frisse en hippe look. Mooi zijn de vaste columns waarbij het portret van de columnist als een behangetje is gebruikt. Ook mooi is het gebruik van een mini kolom voor onderschriften en korte kaders, tussen de tekstkolommen in. Zo ontstaan tweeënhalf-koloms en drieënhalf-koloms pagina’s.
Dunne lijntjes
Minder mooi zijn het ontbreken van witregels tussen tussenkoppen en hysterisch dunne lijntjes die tekstelementen verbinden aan beeldmateriaal. Voor deze oplossing zou een nummertje beter volstaan. Het is de komende nummers van het magazine afwachten om te zien hoe de vormgeving zich ontwikkelt.