The Publisher: Een stem voor vluchtelingen

The Publisher

Zes studenten van de kunstacademie in Utrecht lanceren op 2 februari het initiatief ‘The Publisher’, samen met drie Syrische jongeren uit een asielzoekerscentrum. “Er wordt veel over vluchtelingen geschreven, maar zelf komen ze nooit aan het woord.”

The Publisher heeft tot doel om de creatieve kant van de mensen in vluchtelingenkampen en AZC’s te belichten en hen te verbinden aan de Nederlandse artistieke samenleving. The Publisher is een online podium waarop schrijvers, kunstenaars en fotografen, die in Nederland verblijven als vluchteling, hun eigen verhalen kunnen vertellen. Zo hoopt dit initiatief het vluchtelingenvraagstuk in Europa en Nederland te veranderen.

Andere toon vluchtelingendebat

The Publisher is opgezet vanuit een studieproject van de kunstacademie in Utrecht (HKU), waar studenten met verschillende achtergronden samen een project opstartten. Het vluchtelingenvraagstuk was een onderwerp wat hen allen bezighield. Geïnspireerd door een lezing van Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling, vonden ze hun doel: ‘Sta op tegen negativiteit, verander de toon van het vluchtelingendebat.’

Oproep op Facebook

De studenten plaatsten een oproep  binnen een Facebookgroep van vluchtelingen in Nijmegen en kregen daar positieve reacties van drie Syrische jongeren. Gezamenlijk brainstormden ze over de opzet van The Publisher. De studenten begeleiden de vluchtelingen bij het maken van hun content en bij het vinden van de juiste apparatuur. In een interview met Nieuw Amsterdam vertellen de studenten over de vele overeenkomsten die ze hebben met de jongeren (die in Syrië ook studeerden) en de ambities van dit project.

The Publisher wordt op 2 februari gelanceerd in pakhuis de Zwijger.

We are busy designing the website. Keep you posted! Follow us on facebook: thepublisherpage or on twitter: @…

Geplaatst door The Publisher op woensdag 20 januari 2016

0 replies on “The Publisher: Een stem voor vluchtelingen”