De Koninklijke Bibliotheek lanceert app voor digitale magazines

Leden van de Bibliotheek kunnen sinds kort niet alleen e-books en luisterboeken, maar ook digitale tijdschriften lenen. Waar het voorheen, vanaf juni 2017, mogelijk was om via de online Bibliotheek digitaal boeken te lezen, wordt dit aanbod nu als experiment aangevuld met digitale tijdschriften.

De online Bibliotheek kwam eind vorig jaar met een nieuwe app, genaamd TijdschriftenBieb. Deze app is beschikbaar voor iOS- en Androidgebruikers. Het beschikbaar stellen van digitale magazines ziet de online Bibliotheek als een experiment, in 2021 wordt besloten of de digitale magazines definitief via de app kunnen worden ‘uitgeleend’. Voor Amanda Koopman, online marketeer bij de Koninklijke Bibliotheek (KB), is het experiment geslaagd als mensen er gebruik van maken. “Als het over de TijdschriftenBieb gaat: als uit cijfers en het gebruikersonderzoek blijkt dat de aanwezigheid van tijdschriften in de (online) collectie een toegevoegde waarde heeft voor onze gebruikers, dan is het experiment geslaagd.”

Het experiment

Waarom heeft de KB ervoor gekozen om een app te ontwikkelen voor online tijdschriften? Koopman: “We blijven onderzoeken op welke manieren er aan de digitale leesbehoefte tegemoetgekomen kan worden. Met deze app onderzoekt de KB samen met de lokale bibliotheken of digitale tijdschriften opgenomen moeten worden in de collectie van de online bibliotheek. De TijdschriftenBieb is een tijdelijke pilot. In de loop van 2021 zullen we gebruikers om feedback vragen en onderzoeken we of en hoe we verder gaan met online tijdschriften.”

Zestien titels

Het experiment start met zestien titels. Dat zijn: A World of Culture, Ariadne at Home, AutoWeek, De Wereld van Wandelen, Eigen Huis & Interieur, Flair, Happinez, Happi.kids, Margriet, Nouveau, Psychologie Magazine, Steden! Story, Viva, Vrij Nederland en Yoga Magazine. Van deze zestien titels zijn alle edities van heel 2020 terug te lezen in de app. Op dit moment zitten er tijdschriften van DPG Media, WPG Uitgevers en Vrijetijdmedia.nl in de TijdschriftenBieb, hierbij ontvangen de uitgevers een uitleenvergoeding per geleend tijdschrift.

Doorbladerbare PDF’s

Om een tijdschrift te lezen moet je als gebruiker ingelogd zijn met je lidmaatsschapgegevens van de Bibliotheek. Eenmaal ingelogd worden de magazines als doorbladerbare Pdf’s weergeven. Momenteel is de TijdschriftenBieb 27.829 keer gedownload (peildatum 18-01-2021). De TijdschriftenBieb is de nieuw ontwikkelde app voor de online tijdschriften en de online Bibliotheek-app is de algemene app waar online boeken beschikbaar zijn. Koopman geeft aan: “Deze cijfers vertellen niet het hele verhaal. We kijken vooral naar het aantal geregistreerde en actieve gebruikers (actieve gebruiker = iemand die de afgelopen 365 dagen minimaal 1 uitlening heeft gedaan). Het aantal downloads zal altijd hoger liggen dan het aantal gebruikers. Er zijn gebruikers die de app op meer dan één apparaat downloaden.”

Concurrentie

De Koninklijke Bibliotheek is niet de eerste die op deze manier verandering wil brengen in het medialandschap. Zo is er al een aantal andere digitale kiosken, zoals Readly en Blendle. Toch ziet de Koninklijke Bibliotheek deze partijen niet als concurrentie, zo legt Koopman uit: “Algemeen uitgangspunt voor de KB is, dat het aanbieden van e-books, luisterboeken en tijdschriften niet marktverstorend mag zijn. We beschouwen soortgelijke commerciële partijen dan ook niet als concurrentie. We kijken natuurlijk wel wat voor ontwikkelingen er zijn in de markt van digitaal lezen.”

Hoe onderscheidt de TijdschriftenBieb zich?

De TijdschriftenBieb kent veel overeenkomsten met de andere digitale kiosken, maar waar zij in verschillen is dat je voor de TijdschriftenBieb geen apart lidmaatschap hoef af te sluiten. Leden van de Bibliotheek hebben ook gelijk toegang tot het aanbod van tijdschriften. Koopman zegt: “De combinatie van toegang tot fysieke én online boeken en tijdschriften in een bibliotheekabonnement is onderscheidend.” De online Bibliotheek maakt onderscheidt tussen twee abonnementen, het Compleet abonnement en het Compact abonnement. Met het Compleet abonnement kun je maximaal 10 e-books en 10 luisterboeken tegelijk lenen, voor een periode van drie weken. Dit abonnement kost €42 per jaar. Met het Compact abonnement kun je maximaal 6 e-books per jaar lenen, voor een periode van drie weken, dit abonnement kost €21 per jaar. Met beide lidmaatschappen krijg je toegang tot de TijdschriftenBieb. Daarnaast onderscheidt de TijdschriftenBieb zich door een aantal titels in app. Zo zijn de titels van DPG Media, bijvoorbeeld niet beschikbaar bij de andere digitale kiosken. Een aantal titels die Readly en Blendle niet hebben, maar de TijdschriftenBieb wel zijn: Ariadne at Home, de glossy Nouveau en Autoweek.

Tekst geschreven door Bo van den Berg, foto van Unsplash, Felipe Furtado

0 replies on “De Koninklijke Bibliotheek lanceert app voor digitale magazines”