Dalende tarieven voor de freelance journalisten

BLDK - freelance journalisten tarieven dalen

Werken als freelance journalist of fotograaf voor mediamerken? Dan moet je volgens de Monitor Freelance en Media genoegen nemen met een laag tarief en ben je vaak onbetaald aan het werk. 

Laag inkomen

Er zijn nog altijd vele studenten die opgeleid willen worden als journalist, willen werken voor een tijdschrift of foto’s maken voor de krant. Maar de cijfers uit de Monitor Freelance en Media 2018 zijn niet heel positief. Ruim 800 freelance journalisten hebben het onderzoek ingevuld met vragen over het soort journalistenwerk, de titel waarvoor zij werken en wat het werk oplevert.

Een freelance (foto)journalist verdient gemiddeld €24.300 per jaar tegenover het gemiddelde inkomen van 60.000 van een journalist in vaste dienst. In 2017 was dat nog €23.400, dus er zit wel een lichte stijging in.

Onbetaald werken

Die stijging komt mede doordat er meer werkuren in een week van freelancers betaald zijn ten opzichte van vorige jaren. Toch bestaat nog steeds zo’n 40% van een werkweek van een freelancer uit onbetaald werk, vaak werk waarvan een freelance journalist hoopt dat dat in een later stadium wel een inkomen gaat opleveren.

Uurtarief en prijs per opdracht

Gemiddeld gezien ging het uurtarief van de meeste freelance journalisten wel omhoog de afgelopen jaren van ongeveer 58 euro sinds de start van de Monitor Freelance en Media naar €62 in 2018. Maar zo’n 70% van de freelancers wordt per opdracht betaald en die prijs is wel gedaald.

In 2014 werd er 560 euro per opdracht betaald, in 2015 was dat €550, €590 in 2016 tot €530 in 2017 en nu €520 in 2018. Een opdracht bij een tijdschrift betaald vaak wel beter dan een opdracht bij een dagblad.

Minimumloon

Bij veel regionale titels of huis-aan-huis bladen zijn freelance journalisten nog slechter af, daar verdienen zij vaak minder dan het minimumloon van 10,36 per uur. De regionale titels van Telegraaf bijvoorbeeld betalen gemiddeld €9 per uur, de regionale titels van De Persgroep €7 per uur en de huis-aan-huis bladen van De Persgroep €5,75 per uur.

Voor fotojournalisten zijn in 2018 de tarieven bij de twee grootste mediaorganisatie De Persgroep en het Mediahuis verlaagd in 2018 naar respectievelijk €28 per foto en €36 per foto. Het aantal uur dat in een foto-opdracht wordt geïnvesteerd is ruim 4 uur.

Rondkomen

Met deze lage tarieven is het lastig om rond te komen voor freelance journalisten, vier op de tien freelancers geeft aan dat zij amper tot niet kunnen rondkomen van hun werk.

Monitor Freelance en Media

De Monitor Freelance en Media is een initiatief van de vakorganisatie NVJ, NVF, Auteursbond, DuPho en de collectieve beheersorganisaties Lira en Pictoright. Het onderzoek is uitgevoerd door Henk Vinken en Hans Mariën van onderzoeksbureau HTH Research.

Meer zien en lezen kan bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten →

0 replies on “Dalende tarieven voor de freelance journalisten”