Naast de bekende culinaire tijdschriften, zoals Delicious, Elle Eten en Jamie Magazine, bestaat er een wereld vol creatieve indies over de kunst van het koken. Deze onafhankelijke magazines pakken alles anders aan dan we gewend zijn van de reguliere culinaire tijdschriften.
Independent magazines hebben vrijheid in hun vormgeving en invulling omdat ze een kleine oplage hebben en niet afhankelijk zijn van adverteerders. Bij culinaire indies houdt dat in dat er naast de gebruikelijke invulling ook ruimte is voor meer eigenheid en creativiteit, bijvoorbeeld met artikelen die het bestaan van ketchup vieren of die je vertellen hoe je zo goedkoop mogelijk kunt eten. Juist door deze onverwachte onderwerpen zijn indie culies extra fijn om te lezen. We hebben de 7 mooiste culinaire indies voor je verzameld.
Brutal Magazine
Als mode- en foodmagazine laat Brutal Magazine de creatieve industrie op een culi-manier zien, bijvoorbeeld door een modeontwerper te interviewen over wijn of met modeshoots waarin eten de hoofdrol speelt in plaats van de kleding. Het resultaat is een strak vormgegeven tijdschrift met humoristische artikelen, want volgens de makers hoef je geen onderscheid te maken tussen mooie dingen en vreemde dingen, die passen juist goed bij elkaar. En daar hebben ze gelijk in, want Brutal Magazine is dankzij zijn vreemde combinaties een frisse toevoeging aan de bestaande culinaire tijdschriften.
Bestel Brutal magazine
The Runcible Spoon
The Runcible Spoon begon als een zelf in elkaar geknutseld zine voor een vriendengroep in Washington. Wat het blad zo uniek maakt, is dat het nog steeds met de hand in elkaar wordt geknipt en geplakt, ondanks het feit dat het blad ondertussen verkrijgbaar is voor een groot publiek. Ongeveer twee keer per jaar gaan de makers met prints van opgestuurde contributies en een stapel tijdschriften om de tafel zitten om het blad in elkaar te zetten. The Runcible Spoon gaat over voedsel en fantasie, en houdt zich door middel van collages, (fictieve) recepten en verhalen op een speelse manier bezig met eten. Het is daardoor meer een literair tijdschrift dat over eten gaat dan een serieus culinair blad.
Bestel The Runcible Spoon
Noble Rot
Noble Rot is een wijntijdschrift. Niet sjiek en klassiek, maar juist jeugdig en onpretentieus. Met retro covers en door op een vrolijke manier te schrijven over wijn, eten en muziek doorbreekt Noble Rot het stoffige imago van wijnmagazines. Dat dit een gat in de markt was, bleek uit de succesvolle crowdfunding campagne die het bestaan van het blad mogelijk heeft gemaakt. Met het magazine willen de oprichters wijn toegankelijk maken voor een jonger publiek, en laten zien dat je van een goed glas wijn net zo kan genieten als van goede muziek of kunst. De redactie van Noble Rot runt een gelijknamige wijbar in London.
Bestel het wijnmagazine Noble Rot
Gather Journal
Elke editie van Gather Journal heeft een thema waarbij bijpassende recepten worden verzameld. Het laatste nummer heeft het thema ‘Origin’ en gaat over de historie van de natuur en de oorsprong van ons eten. Het is ingedeeld in de hoofdstukken geologie, heelal, fossielen, oceaan en biodiversiteit, elk met een bijpassend menu. In de laatste uitgave wordt een visuele vergelijking gemaakt tussen eten en natuurlijke objecten, bijvoorbeeld tussen desserts en mineralen, zoals te zien is op de cover. De fotografie in Gather Journal is zo adembenemend mooi dat je het zo zou inlijsten en ophangen. Eerder maakte ze edities met als thema: circus en woestijn.
Bestel Gather Journal
Put A Egg On It
Stel je voor, je kijkt ’s ochtends in de koelkast en er liggen nog wat restjes van het Japanse gerecht dat je had gekookt met vrienden. Je warmt ze op in de pan, gooit er een gebakken eitje op en eet dit als ontbijt. En het is nog heerlijk ook! Dát is het soort eten waar Put A Egg On It om draait. De inspiratie voor Put A Egg On It komt van de gefotokopieerde fanzines uit de jaren 80 en 90 en wordt daarom geprint op groen papier. In het magazine schrijven creatievelingen over hun persoonlijke ervaringen met eten. Eten met vrienden en familie speelt een grote rol, er staan dus niet alleen recepten in van chef-koks maar ook van de oma’s van redactieleden.
Bestel Put An Egg On It
Lucky Peach
Het tijdschrift werd opgericht door topchef David Chang, die zich in zijn Momofuku restaurants laat inspireren door Aziatische streetfood. Lucky Peach is een vertaling van het Japanse woord Momofuku en een verwijzing naar de uitvinder van instant noodles, Momofuku Ando. Lucky Peach is het tegenovergestelde van een glossy culinair tijdschrift, met dik ruw papier, veel scheldwoorden en een stoere vormgeving met veel illustraties. Per editie wordt er ingezoomd op één voedselfenomeen, zoals ontbijt, Pho, all you can eat of Chinatown.
Bestel Lucky Peach
The Cleaver Quarterly
Een tijdschrift dat alleen maar over Chinees eten gaat klinkt misschien eentonig, maar de Chinese keuken is veel uitgebreider dan het menu van de afhaalChinees om de hoek doet denken. The Cleaver Quarterly laat met uitgebreide artikelen de verschillende kooktechnieken en regionale recepten van misschien wel de bekendste cuisine van de wereld zien. Het blad beantwoord naar eigen zeggen alle vragen over Chinees voedsel waarvan je nooit eerder wist dat je ze had, zoals welke westerse groenten en fruit ingeburgerd zijn geraakt in de Chinese keuken.
Bestel The Cleaver Quarterly