Het tijdschrift Libelle heeft in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven een speciale Libelle gemaakt voor mensen die een probleem hebben met lezen en schrijven. De Libelle Extra Makkelijk te lezen verschijnt op 25 oktober in een oplage van 100.000 exemplaren en wordt gratis verspreid, mede dankzij een extra donatie van de Nationale Postcodeloterij.
De Libelle Extra Makkelijk te lezen heeft een laagdrempelig woordgebruik, korte zinnen en een strakkere vormgeving. Daarmee hoopt de redactie om een doelgroep aan te spreken die normaal gesproken geen of nauwelijks tijdschriften lezen. Ons land telt zo’n 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Dat heeft een enorme impact op hun dagelijks leven, ook bijvoorbeeld door de problemen die ze hebben met de smartphone en computer.
Brief van een lezer
De redactie van Libelle is op het idee gekomen door een brief van een lezer. Hoofdredacteur Hilmar Mulder: “Een docent Nederlands die ook les geeft aan nieuwe Nederlanders benaderde ons. ‘Zou het niet leuk zijn als er een Libelle komt voor mensen die moeite hebben met lezen of net Nederlands leren lezen?’ Dat leek ons een leuk plan. We gingen om de tafel met Stichting Lezen en Schrijven en die hadden er ook oren naar.” De redactie van Libelle heeft samen met de Stichting Lezen en Schrijven het plan gepitched bij de Postcode Loterij.
Libelle-Leesplezier
Hoofdredacteur Hilmar Mulder is trots op de samenwerking en het resultaat. “Wij gunnen álle vrouwen het Libelle-leesplezier. Met deze speciale editie kan iedereen die beter wil leren lezen en schrijven, ervaren hoe leuk en ontspannend het is om door een tijdschrift te bladeren.”
Struikelwoorden of lastige zinsconstructies
Mulder vervolgt: “Wij hebben hier als redactie heel veel van geleerd. De eindredacteuren zijn op cursus gegaan om alles te kunnen hertalen naar B1-niveau. En ook de vormgeving is helemaal op de kop gegaan. Meer rust, minder lettertypes, grotere letters, meer witruimte.”
Het was voor de redactie een uitdaging om een Libelle te maken met helder taalgebruik, zonder struikelwoorden of lastige zinsconstructies en met een rustige vormgeving. “We zijn ons allemaal veel bewuster geworden van het effect dat al die elementen bij elkaar hebben op mensen die niet zó goed kunnen lezen. We hebben letterlijk, en met dank aan het panel van voormalig laaggeletterden dat heeft meegewerkt, met andere ogen naar onze eigen content gekeken”, vertelt Mulder.
Oplage: 100.000 exemplaren
De speciale editie van Libelle wordt gratis verspreid. Het blad gaat naar onder meer duizenden bibliotheken, gemeentehuizen, huisartsenpraktijken, leesmappen, roc’s en vrijwilligersorganisaties. Met het blad worden niet alleen laaggeletterden bereikt, maar ook hun buren, collega’s, familie, enzovoorts. Zo zorgt de Libelle – Extra makkelijk te lezen voor meer bewustwording over laaggeletterdheid en over het belang van een toegankelijke samenleving. Libelle hoopt daarnaast dat er een nieuwe lezersgroep bekend wordt gemaakt met tijdschriften. “Een magazine is volgens ons de ideale manier om mensen enthousiast te maken voor lezen”, besluit Mulder.