Vanaf 31 december 2020 stopt De Correspondent met de Engelstalige versie. De verwachtingen voor 2021 waren dusdanig slecht dat ervoor gekozen is om het platform stop te zetten. Het bedrijf zag “een verwacht verlies van 900.000 euro in 2021, tegen slechts 1 miljoen euro aan inkomsten.”
De internationale versie van De Correspondent lanceerde in september 2019, na een succesvolle investeringsronde en een crowd-fund campagne. Maar van de binnengehaalde 56.000 abonnees zijn er na een jaar maar 21.000 over. Bovendien betaalden deze leden minder contributie, zo werd er gemiddeld 43 euro betaald in plaats van 70 euro. Ernst-jan Pfauth, de SEO van De Correspondent, zegt; “Om zelfs maar rond te komen, zouden we het 50 procent beter moeten doen dan vorig jaar met de helft van het huidige team en de middelen.”
Gedoe om vestigingsplaats
In 2019 lanceerden hoofdredacteuren Rob Wijnberg en Ernst-jan Pfauth een internationale crowdfundingcampagne, met als doel een in New York gevestigde website te lanceren. Het merk hield met deze campagne veel geld op, zo’n 2,6 miljoen euro. Maar het Amerikaanse avontuur werd geplaagd door tegenslag. Zo was er gedoe rondom de vestigingsplaats, nadat het hoofdkantoor van The Correspondent werd verplaatst naar Nederland. Een Amerikaanse werknemer van The Correspondent luidde de klok: “Ik voelde me verraden, alsof we geld hadden ingezameld onder valse voorwendselen.”
Niet de juiste journalistiek
Wijnberg en Pfauth op hun website: “Tot onze grote spijt zijn we er met The Correspondent niet in geslaagd om genoeg waarde toe te voegen voor onze (internationale) leden. In een jaar waarin de covid-19-pandemie dagelijks het nieuws domineerde, bleek het lastig om voor onze lezers in meer dan 140 landen een voldoende relevant ‘medicijn tegen de waan van de dag’ te zijn. Lezers hadden vaak meer behoefte aan antwoord op acute vragen als: ‘Gaat de school van mijn kinderen dicht?’ of ‘Wanneer kom ik in aanmerking voor een vaccin?’. Dat zijn niet het soort (lokale) vragen waar onze journalistiek op is gericht. We hebben het geprobeerd, hebben alles gegeven, maar zijn er niet in geslaagd The Correspondent tot een blijvend succes te maken.”
Op tijd gestopt
Doordat The Correspondent ervoor heeft gekozen om te stoppen, wordt een faillissement voorkomen en kan het bedrijf de medewerkers een redelijke ontslagvergoeding meegeven. Zo geeft de directie van The Correspondent in het bericht aan: “De TC-collega’s krijgen allemaal een ontslagvergoeding aangeboden in overeenstemming met het Nederlandse arbeidsrecht – ongeacht of ze werknemer of contractant zijn”. Ook geven zij aan te betreuren deze beslissing te moeten nemen en trots te zijn om het personeel. De directie: “Het starten van een internationale journalistieke onderneming, gemodelleerd naar een Nederlandse, met een gedistribueerd team leidde tot veel uitdagingen. Iedereen heeft alles gegeven en het heeft geleid tot schitterende artikelen, audioverhalen, nieuwsbrieven, transnationale chats en uitstekende ledenservice.”
De Correspondent Blijft in Nederland
De Nederlandse versie van De Correspondent blijft wel bestaan. De Nederlandse versie is opgericht op 30 september 2013. De Correspondent is dat streeft naar onafhankelijke achtergrond- en onderzoeksjournalistiek. Dit werk kunnen zij doen dankzij de financiering van donateurs en leden. Momenteel hebben ze meer dan 70.000 leden en is De Correspondent een van de snelstgroeiende journalistieke platforms van Nederland.
Tekst: Bo van den Berg, beeld: Martijn van Dam/ Momkai